Na hlavný obsah

Matovič nevylúčil obmedzenie pohybu počas Dušičiek

Na hraniciach s Českom hrozí prísnejší režim.

Matovič nevylúčil obmedzenie pohybu počas Dušičiek
Na snímke premiér SR Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR/ Martin Baumann

V súvislosti s pandémiou koronavírusu v Česku je namieste otázka sprísnenia režimu na hraniciach. Uviedol to vo štvrtok (8. 10.) premiér Igor Matovič (OĽANO). Je presvedčený, že by k sprísneniu malo dôjsť a je potrebné sa zamyslieť aj nad množstvom výnimiek pri prechode hraníc.

Nevylúčil ani obmedzenie pohybu počas Dušičiek. „Nikto si v súčasnosti netrúfne povedať, aké budú počty nakazených budúci týždeň, nieto o tri týždne. V súčasnej situácii však nie je vylúčené nič. Musíme byť pripravení na akékoľvek opatrenia, ktoré pomôžu ochrániť zdravie slovenských občanov,“ uviedol premiér.

Dosah prijatých opatrení na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu by sa mal ukázať najbližší víkend. Ak sa tak nestane, hrozia prísnejšie opatrenia, čo naznačil už v mimoriadnej relácii RTVS Druhá vlna v pondelok (5. 10.). „Je to životná nevyhnutnosť, ak by nám počet prípadov naďalej rástol a my by sme neprijali silnejšie ochranné opatrenia, ohrozíme životy a zdravie,“ poznamenal premiér.

Antigénové testy by mali byť na Slovensku v utorok 13. októbra, povedal. Netreba ich ale brať ako všeliek. Pripomenul, že antigénové testy zachytia tri pozitívne osoby na nový koronavírus z desiatich. „Mali by nám výrazne pomôcť pri zachytení ľudí, ktorí sú najinfekčnejší a najnebezpečnejší pre ostatných,“ doplnil Matovič.

Hygienici a zdravotníci zvládajú podľa Matoviča 30-násobok pozitívne testovaných oproti tomu, čo zvládali v prvej vlne. Pripomenul, že v niektorých nemocniciach sa už uskutočňuje reprofilizácia oddelení, čím sa zvýši počet lôžok pre pacientov s COVID-19. „Určite hrozia odklady ošetrení tam, kde budeme musieť uvoľňovať lôžka pre COVID pacientov. Všade si bude zdravotný personál klásť otázku, kto má prednosť,“ hovorí Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko