Na hlavný obsah

Šéfka Európskej komisie je v karanténe

V Portugalsku prišla do kontaktu s pozitívne testovanou osobou.

Šéfka Európskej komisie je v karanténe
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová je pre kontakt s nakazeným v karanténe. Foto: SITA/AP

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v pondelok (5. 10.) oznámila, že sa stiahla do izolácie. Dôvodom je kontakt s osobou infikovanou koronavírusom.

Na Twitteri napísala, že sa minulý týždeň v utorok 29. septembra zúčastnila na stretnutí, kde bola prítomná „osoba, ktorá mala 4. 10. pozitívny test“.

Dodala, že vo štvrtok 1. októbra mala negatívny výsledok testu a že v priebehu pondelka absolvuje ďalší test. V karanténe plánuje byť do utorkového (6. 10.) rána, v tom čase by už mala poznať výsledky testu.

Podľa portugalského spravodajského webu SIC Noticias je nakazenou osobou právnik António Lobo Xavier, ktorý bol na rokovaní portugalskej vlády neďaleko von der Leyenovej. Podľa zverejnených fotografií mali účastníci stretnutia rúška.

Špičky európskych inštitúcií v posledných týždňoch čelia množstvu otázok súvisiacich s tým, či sú ich početné cesty vzhľadom na aktuálnu druhú vlnu nákazy nevyhnutné. Podľa vnútorných pravidiel Komisie majú jej členovia absolvovať iba nevyhnutné cesty a za takú von der Leyenová svoju návštevu Portugalska považovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet