Na hlavný obsah

V Paríži zatvárajú bary, zakázané sú oslavy aj trhy

Vo francúzskej metropole vyhlásili najvyššiu výstrahu pred koronavírusom.

V Paríži zatvárajú bary, zakázané sú oslavy aj trhy
Reštaurácie v centre Paríža môžu ostať otvorené, pokiaľ dodržia prísne hygienické opatrenia. Foto: SITA/AP

V parížskom regióne každý deň potvrdia v priemere 3 500 nových prípadov nákazy koronavírusom. Pacienti s ochorením COVID-19 obsadili 36 % lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Od pondelka (5. 10.) tam preto platí najvyššia výstraha pred koronavírusom.

Do platnosti tak vstupujú nové obmedzenia, napríklad zákaz slávnostných zhromaždení či zatvorenie barov, ktoré podľa policajného prefekta Didiera Lallementa budú trvať prinajmenšom najbližšie dva týždne.

Od utorka (6. 10.) budú v Paríži a na jeho predmestiach zatvorené bary. V podnikoch otvorených pre verejnosť sa nebudú konať študentské párty a ďalšie slávnostné či rodinné podujatia. Zakázané budú aj trhy.

Otvorené len za prísnych podmienok

Reštaurácie zostanú otvorené, ale za prísnych podmienok, ktoré úrady spresnia ešte dnes. Predpokladá sa, že budú zahŕňať odstupy medzi stolmi, obmedzenie počtu návštevníkov a žiadosti o evidenciu ich mien a telefónnych čísel. Prísne hygienické opatrenia sú tiež podmienkou pre otvorenie kín, divadiel a múzeí. Vnútorné športoviská budú otvorené len pre deti do 18 rokov.

Úrady zachovali hranicu 1 000 divákov denne na veľkých športových podujatiach, čo umožnilo tenisovému turnaju Roland-Garros pokračovať tento týždeň podľa plánu.

Prísne pravidlá aj v ďalších regiónoch

Najvyššia výstraha už na 12 dní platí v Marseille a neďalekom Aix-en-Provence, ale aj v zámorskom teritóriu Guadeloupe v Karibiku. V týchto oblastiach úrady nariadili uzavretie všetkých verejných prevádzok, vrátane barov a reštaurácií, čo v Marseille vyvolalo niekoľko demonštrácií majiteľov podnikov. Reštaurácie v Marseille a Aix-en-Provence však podľa miestnych úradov už môžu otvoriť, ak budú dodržiavať obmedzenia ako v Paríži.

V sobotu francúzske úrady oznámili prírastok 16 972 nových infekcií, čo je najviac od začiatku rozsiahleho testovania v krajine. Francúzsko, ktoré je jednou z najhoršie zasiahnutých európskych krajín, od začiatku pandémie zaznamenalo 32 230 úmrtí súvisiacich s koronavírusom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet