Na hlavný obsah

Voľby v USA: Počet predčasne odovzdaných hlasov naďalej stúpa

Očakáva sa rekordná účasť od roku 1908.

Voľby v USA: Počet predčasne odovzdaných hlasov naďalej stúpa
Na kombosnímke prezident Donald Trump a jeho protikandidát za demokratickú stranu Joe Biden. Foto: SITA/AP

V prezidentských voľbách v USA už odovzdalo svoj hlas viac ľudí, než koľko hlasovalo predčasne vo voľbách v roku 2016. Celkovo odvolilo už vyše 60 miliónov Američanov. Do oficiálneho volebného dňa pritom zostáva ešte viac ako týždeň, informuje agentúra AP.

Podľa štatistík spomenutého zdroja pritom v predošlých prezidentských voľbách využilo korešpondenčné alebo osobné predčasné hlasovanie 58 miliónov ľudí. Enormný záujem je spájaný s pandémiou COVID-19.

V posledných dňoch k nárastu účasti prispelo otvorenie volebných miestností pre predčasné hlasovanie na Floride, v Texase a v pondelok (26. 10.) tiež v štáte Maryland. Výsledkom je už viac ako 60 miliónov odovzdaných hlasov.

Vo voľbách, ktoré sa uskutočnia 3. novembra, sa očakáva tesný súboj medzi terajším republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho demokratickým rivalom Joeom Bidenom. Podľa doterajších údajov stále dominujú v predčasnom hlasovaní demokrati, republikáni ale ich náskok sťahujú.

Podľa Michaela McDonalda, ktorý má na Floridskej univerzite na starosti projekt monitorujúci predčasné hlasovanie, je možné, že volebná účasť bude tento rok najvyššia od roku 1908. Odhaduje, že svoj hlas odovzdá 150 miliónov Američanov, teda zhruba 65 % oprávnených voličov. V roku 2016 ich hlasovalo 55,5 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet