Na hlavný obsah

Biden už vyhral aj v Arizone, Trump porážku stále odmieta

Na konečné sčítanie sa ešte čaká v Severnej Karolíne a Georgii.

Biden už vyhral aj v Arizone, Trump porážku stále odmieta
Podporovatelia novozvoleného prezidenta Joea Bidena a jeho viceprezidentky Kamaly Harrisovej prechádzajú ulicou, na ktorej sa zhromaždili priaznivci Donalda Trumpa. Foto: SITA/AP/Ringo H.W. Chiu

Ani desať dní od volebného „superutorka“ nie je dráma amerických prezidentských volieb ukončená. Viaceré médiá potvrdili víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena aj v štáte Arizona a jeho skóre tak narástlo o ďalších 11 voliteľov. Aktuálne ich má 290, jeho vyzývateľ a dosluhujúci republikánsky prezident Donald Trump získal voliteľov len 217.

Komentátori svetových médií hovoria o tom, že výsledok volieb nie je ani tak víťazstvom Bidena, ako prehrou Trumpa. Republikánsky prezident v týchto voľbách podľa Fox News o 11 434 hlasov stratil aj Arizonu. Demokratickému kandidátovi sa v tejto tradičnej bašte republikánov podarilo vyhrať iba druhýkrát za sedemdesiat rokov. Naposledy tu v roku 1996 vyhral Bill Clinton.

K víťazstvu v prezidentských voľbách už Bidenovi zagratulovala aj Čína. „Rešpektujeme rozhodnutie Američanov. Pánovi Bidenovi a pani (novozvolenej viceprezidentke Kamale) Harrisovej vyjadrujeme naše gratulácie,“ povedal na tlačovom brífingu hovorca čínskeho rezortu diplomacie Wang Wen-pin.

Zároveň zdôraznil, že výsledky amerických volieb musia byť ešte potvrdené na základe príslušných zákonov a postupov platných v Spojených štátoch. Čína je jednou z posledných krajín, ktoré vyjadrili svoju gratuláciu novozvolenému prezidentovi. Doteraz tak ešte neurobili napríklad Rusko či Mexiko.

Trump spochybňuje priebeh volieb, dôkazy nemá

Napriek tomu, že Biden bol už minulú sobotu (7. 11.) vyhlásený za víťaza volieb z 3. novembra, Trump odmieta uznať porážku a bez dôkazov tvrdí, že došlo k rozsiahlym volebným podvodom a manipulácii s odovzdanými hlasmi.

Volební predstavitelia a úradníci zodpovední za bezpečnosť volieb naopak tvrdia, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa voľby uskutočnili podvodným spôsobom. Vo štvrtok (12. 11.) odmietli obvinenie Trumpa a niektorých republikánov tvrdiacich, že práve volebné podvody a strata hlasovacích lístkov viedli k jeho volebnej prehre.

„Voľby z 3. novembra boli najzaistenejšími v amerických dejinách… Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by niektorý z volebných systémov stratil hlasy, zmenil ich či akýmkoľvek iným spôsobom skompromitoval,“ uvádza sa vo vyhlásení americkej koordinačnej rady pre volebnú infraštruktúru patriacej pod americkú Bezpečnostnú agentúru pre kyberbezpečnosť a infraštruktúru (CISA).

Podporovatelia prezidenta Donalda Trumpa sa stretávajú na protestných zhromaždeniach, jeden z transparentov nesie obľúbený Trumpov argument spochybňujúci voľby: Volili ľudia, ktorí sú už mŕtvi.Foto: SITA/AP/Ringo H.W. Chiu
Foto: SITA/AP/Ringo H.W. Chiu

„Vieme, že o našom volebnom procese existuje veľa nepodložených tvrdení i príležitostí na dezinformácie, môžeme vás však uistiť, že máme maximálnu dôveru v bezpečnosť a integritu našich volieb, a vy by ste ju mali mať tiež,“ píše sa ďalej vo vyhlásení podpísanom najvyššími volebnými úradníkmi v jednotlivých amerických štátoch a tiež predsedom vládnej agentúry EAC dohliadajúcej na volebnú administratívu v celých USA.

Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že volební úradníci momentálne „preverujú a opätovne kontrolujú“ hlasy odovzdané vo svojich štátoch, kým oficiálne vyhlásia presné výsledky. Viaceré štáty pritom budú hlasy prepočítavať v prípade, že budú výsledky príliš tesné.

Volební úradníci vydali predmetné vyhlásenie len niekoľko hodín po tom, ako Trump na twitteri zdieľal nepodložené tvrdenie, že výrobca hlasovacích zariadení Dominion „vymazal“ v celých USA 2,7 milióna hlasov pre Trumpa a tisíce hlasov prepísal z Trumpa na Bidena. Malo k tomu dôjsť v Pensylvánii a ďalších štátoch, ktoré používajú zmienené volebné hlasovacie zariadenia.

Takéto obvinenie je dosiaľ posledným v sérií falošných tvrdení, ktorými Trump a niektorí republikáni odmietajú uznať Bidenovo volebné víťazstvo. Spoločnosť Dominion Voting Systems, ktorá zmienené zariadenia vyrába, tvrdenie kategoricky odmietla.

Tímy Tumpových právnikov napadli výsledok volieb na súdoch vo viacerých štátoch. Len v Pensylvánii, kde sa Bidenovým ziskom 20 voliteľov potvrdilo jeho víťazstvo vo voľbách, podali jeho právnici najmenej 15 podnetov na preskúmanie. Aktívni sú aj v štátoch Georgia, Arizona, Nevada a Michigan.

Malé víťazstvo sa im podarilo ešte minulý týždeň, keď súd uznal, že pozorovatelia v okrskoch môžu byť bližšie pri členoch volebnej komisie. Po rozhodnutí súdu sa mohli priblížiť maximálne na dva metre, pre hrozbu šírenia koronavírusu však nie bližšie.

Ďalšie dosiahli Trumpovi právnici vo štvrtok (12. 11.), keď sudkyňa rozhodla, že sa nemôže predĺžiť lehota na overenie totožnosti niektorých poštových hlasov z 9. na 12. novembra, ako to nariadila štátna tajomníčka Pensylvánie z Demokratickej strany.

Nie je jasné koľkých hlasovacích lístkov sa týka nariadenie štátnej tajomníčky, ale podľa americkej CBS je nepravdepodobné, že by ich započítanie malo vplyv na volebné výsledky v Pensylvánii, keďže zatiaľ neboli pripočítané k celkovému počtu hlasov.

Republikáni podkopávajú demokraciu, myslí si exprezident Obama

Demokratický exprezident Barack Obama je presvedčený, že falošné tvrdenia o rozsiahlych volebných podvodoch sú „ďalším krokom v rámci delegitimizácie nielen nastupujúcej administratívy (novozvoleného prezidenta Joea) Bidena, ale aj demokracie vo všeobecnosti“. Spojené štáty sa tak podľa jeho slov dostávajú na „nebezpečnú cestu“. Za jasného víťaza volieb považuje Bidena.

Obama v prvom zväzku svojich memoárov s názvom A Promised Land (Zasľúbená zem), ktoré vyjdú 17. novembra, hovorí o tom, že rozpory v americkej spoločnosti sú hlboko zakorenené a túto priepasť nepreklenie ani to, že Trump odíde z Bieleho domu.

„Zdá sa, že naša demokracia sa pohybuje na prahu krízy – krízy, ktorá je zakorenená v zásadnom súperení medzi dvoma protikladnými víziami toho, čo je Amerika a čím by mala byť,“ citovala agentúra AFP z úryvku Obamovej knihy, ktorý bol zverejnený vo štvrtok v magazíne The Atlantic.

Biden a jeho tím sa naďalej pripravujú na prevzatie moci 20. januára, teda v deň inaugurácie nového prezidenta.

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet