Na hlavný obsah

Cudzie kreditné karty, teraz pranie špinavých peňazí

Bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. opäť vyšetrujú.

Cudzie kreditné karty, teraz pranie špinavých peňazí
Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos I. Foto: TASR

Španielske úrady začali už tretie vyšetrovanie voči bývalému kráľovi Juanovi Carlosovi I. v spojitosti s korupciou.

Španielska ministerka spravodlivosti Dolores Delgadová a protikorupčný prokurátor Alejandro Luzón uviedli, že vyšetrovanie je v počiatočnom štádiu a začalo na základe istých bližšie nespresnených „finančných informácií“. Vyšetrovanie sa podľa denníka El País týka prania špinavých peňazí.

Prokuratúra už v prvej polovici tohto týždňa oznámila druhé vyšetrovanie financií bývalého španielskeho panovníka. Protikorupčná prokuratúra vyšetrovala manželku bývalého kráľa a ďalších rodinných príslušníkov pre používanie kreditných kariet spojených so zahraničnými účtami, ktoré neboli vedené na ich mená.

Juana Carlosa už vyšetrovali v Španielsku i Švajčiarsku v súvislosti s jeho korupčnými aktivitami. Z tohto dôvodu v auguste odcestoval do Spojených arabských emirátov (SAE). Svoje rozhodnutie vysvetľoval tým, že nechce, aby jeho súkromné škandály a obvinenia z korupcie zatienili vládu jeho syna, kráľa Filipa VI.

Juan Carlos I. bol kráľom v rokoch 1975-2014. Po tom, ako v roku 2014 odovzdal moc svojmu synovi Filipovi VI., stratil imunitu pred trestným stíhaním.

Súčasný španielsky kráľ Filip VI. s manželkou kráľovnou Letiziou.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet