Na hlavný obsah

Núdzový stav sa na Slovensku predĺži o ďalších 45 dní, trvať bude do konca roka

Aktuálne platný zákaz vychádzania sa skončí sobotou.

Núdzový stav sa na Slovensku predĺži o ďalších 45 dní, trvať bude do konca roka
Ulice Starého Mesta v Bratislave počas čiastočného lockdownu v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 spôsobeným koronavírusom. Foto: SITA/Jana Birošová

Núdzový stav, ktorý bol na Slovensku vyhlásený v súvislosti s pandémiou koronavírusu, sa predĺži o dalších 45 dní. Skončiť sa pôvodne mal 14. novembra. Informovala o tom po rokovaní vlády ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí).

Ministerka zároveň potvrdila, že vláda premýšľa aj nad právnymi úpravami, ktoré jej umožnia zaviesť potenciálne ďalšie opatrenia aj po tom, ako sa núdzový stav, zavedený na základe aktuálneho uznesenia, skončí. „Epidemiologická situácia, keď sme na vláde rozhodovali o tomto núdzovom stave, bola lepšia ako je teraz a nevieme predpokladať, aká bude o ďalších 45 dní,“ dodala.

V platnosti naďalej ostáva zákaz zhromažďovania, zákaz vychádzania ale v prijatom uznesení nie je, a tak sa skončí 14. novembra.

Vláda v stredu (11. 11.) zároveň neschválila zákaz nočného vychádzania. Uvažovala o ňom s cieľom zabrániť nočnému stretávaniu sa skupín. „Nakoniec sme po diskusii na vláde prišli k tomu, že tento cieľ sa dá naplniť aj iným prostriedkom, a to uznesením úradu verejného zdravotníctva,“ informoval premiér Igor Matovič (OĽANO) s tým, že bližšie znenie uznesenia nedefinoval.

Núdzový stav podľa nového uznesenia platí od 1. októbra na 90 dní. V čase núdzového stavu môže štát v zmysle zákona obmedziť základné práva a slobody, a to v nevyhnutnom rozsahu na nevyhnutný čas. Vláda ho môže vyhlásiť, ak došlo alebo bezprostredne hrozí, že dôjde k ohrozeniu života a zdravia osôb, životného prostredia alebo k ohrozeniu značných majetkových hodnôt. Najdlhšie môže v zmysle ústavného zákona trvať 90 dní.

Núdzový stav v súvislosti s pandémiou vyhlásila vláda už dvakrát. Prvýkrát to bolo pri prvej vlne na jar. Kabinet ho vtedy vyhlásil 16. marca, trval do polnoci zo soboty na nedeľu 14. júna. Týkal sa iba zdravotníctva. Mimoriadna situácia, ktorú vláda vyhlásila od 12. marca, trvá naďalej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko