Na hlavný obsah

O funkcionároch v policajnom zbore budú rozhodovať výlučne výberové konania

Minister vnútra chce zabrániť rodinkárstvu v prostredí polície.

O funkcionároch v policajnom zbore budú rozhodovať výlučne výberové konania
Na snímke príslušníci Policajného zboru SR. Foto: SITA/Polícia SR

Každý uchádzač o riadiaci post v polícii musí prejsť výberovým konaním. Vyplýva to z nového interného nariadenia Ministerstva vnútra (MV) SR o zásadách kariérneho postupu v Policajnom zbore, ktoré schválil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Podľa nového postupu sa bude vyberať aj riaditeľ úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru. Informáciu o výberovom konaní už zverejnilo MV SR na svojom webe.

„Novými pravidlami kariérneho postupu chceme dosiahnuť, aby kvalitní, čestní a pracovití policajti vnímali policajnú službu ako celoživotné poslanie. Aby schopnosti, zručnosti a vedomosti mali za každých okolností prednosť pred rodinkárstvom či ostrými lakťami,“ skonštatoval Mikulec. Súčasťou bude podľa neho aj zmysluplný systém hodnotenia, odmeňovania a motivácie.

Presne stanovené podmienky aj posudok komisie

Ako vysvetlilo ministerstvo, výberové konania na tzv. nižšie riadiace funkcie sa vyhlasujú formou oznámenia na intranete MV SR, a to najskôr dva mesiace pred uvoľnením či zriadením funkcie.

Oznámenia o výberových konaniach pre tzv. vyššie riadiace funkcie sa okrem intranetu MV SR zverejnia aj na verejnom webe ministerstva.

Nové pravidlá zároveň ustanovujú podmienky, ktoré uchádzač o riadiacu funkciu musí spĺňať. Ide napríklad o dĺžku trvania služobného pomeru, kvalifikačné predpoklady a absolvovanie potrebného odborného vzdelania.

Výberové konanie bude mať ústnu časť, jeho súčasťou však môže byť aj písomná časť a pri niektorých funkciách aj psychologické posúdenie osobnostných predpokladov či psychofyziologické overenie pravdovravnosti policajta. Na komplexné posúdenie úrovne uchádzača sa využije osobný pohovor.

Uchádzačov budú posudzovať komisie s nepárnym počtom členov. Zastúpenie v nich budú mať aj policajné odbory, s ktorými je uzatvorená kolektívna zmluva vyššieho stupňa. Na platnosť rozhodnutia komisie bude potrebná nadpolovičná väčšina hlasov všetkých členov.

Nové zásady kariérneho postupu v neposlednom rade upravujú aj kariérny postup policajta v tzv. vertikálnej línii, teda na rôznych stupňoch riadenia, a horizontálnej línii, ktorá upravuje presun policajta na inú funkciu rovnakej úrovne v rámci útvarov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko