Na hlavný obsah

Pri streľbe na univerzite v Kábule zahynulo najmenej 35 ľudí

Po útoku zostalo zranených 50 osôb.

Pri streľbe na univerzite v Kábule zahynulo najmenej 35 ľudí
Na snímke afganskí policajti prichádzajú na miesto útoku v Kábulskej univerzite. Foto: TASR/AP

Počet obetí po útoku v areáli Kábulskej univerzity stúpol na 35, väčšina z nich sú študenti, informujú vládne zdroje. Ďalších 50 ľudí je zranených, podľa agentúry Reuters sa k útoku prihlásil Islamský štát.

Afganskí policajti v pondelok (2. 11.) zasahovali v areáli kábulskej univerzity, odkiaľ bola od rána počuť streľba. Strelci útočili v učebniach univerzity, polícia po niekoľkohodinovom zásahu napokon trojicu útočníkov zastrelila.

Stále je počuť streľbu, bezpečnostné sily oblasť obkľúčili. Nevieme, či ide o koordinovaný útok alebo o niečo iné,“ opisoval pondelňajšiu situáciu hovorca ministerstva vnútra Tárik Arian. Podľa svedkov takmer všetci študenti z areálu utiekli.

Mnoho Iráncov na mieste

Afgánska agentúra ANI informovala, že v blízkosti univerzity sa najprv ozval výbuch a streľba a potom do vysokoškolského mestečka vnikli traja ozbrojení muži.

Afganské médiá uviedli, že sa na univerzite práve konala knižná výstava a na mieste bolo v čase streľby mnoho ľudí. Podľa afganskej televízie bola výstava spoločnou akciou Afganistanu a Iránu a pri jej otvorení bolo aj veľa Iráncov.

Rokovania v Katare

Iránska agentúra ISNA oznámila, že medzi prítomnými maali byť aj iránsky veľvyslanec v Afganistane a kultúrne atašé veľvyslanectva. Na akcii mali mať zastúpenie 40 iránski vydavatelia.

Vlani pri bombovom útoku spáchanom v blízkosti vjazdu do areálu prišlo o život osem ľudí, v roku 2013 ozbrojenci pri útoku na kábulskú Americkú univerzitu zabili 13 ľudí, pripomenula agentúra AP.

Reuters píše, že v Afganistane pokračujú násilnosti, aj keď Taliban rokuje s vládou v Katare o prípadnej mierovej dohode, ktorá má ukončiť dlhoročný konflikt.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet