Na hlavný obsah

Trápenia legiend. Bobby Charlton trpí demenciou, Gerd Müller Alzheimerovou chorobou

V spánku sa Müller blíži ku svojmu koncu, hovorí jeho manželka.

Trápenia legiend. Bobby Charlton trpí demenciou, Gerd Müller Alzheimerovou chorobou
Na kombosnímke niekdajší skvelí futbalisti Bobby Charlton a Gerd Müller. Foto: TASR/AP, koláž: RTVS

Majster sveta vo futbale z roku 1966 Sir Bobby Charlton trpí demenciou. Informoval o tom The Telegraph s odvolaním sa na jeho manželku Normu. Bývalý futbalista má 83 rokov a už niekoľko rokov nie je v dobrej kondícii. V júli zomrel jeho o dva roky starší brat Jack, ktorý bol tiež súčasťou víťazného kádra „Three Lions“ zo šampionátu v Anglicku.

Bobby Charlton je legenda anglického futbalu a najmä Manchestru United. Počas 17 rokov pôsobenia na Old Trafforde získal tri domáce ligové tituly, FA Cup aj Pohár európskych majstrov. Je však pozoruhodné, že niekdajší skvelý útočník či ofenzívny stredopoliar je už piaty z jedenástich svetových šampionátov z Anglicka, u ktorého diagnostikovali demenciu. Trpel ňou aj jeho brat Jack Charlton a tiež Nobby Stiles, ktorý zomrel len minulý piatok. „Držte sa. Máme vás radi,“ odkázal legende na sociálnej sieti Marcus Rashford.

Nemec Gerd Müller zase dlhodobo trpí Alzheimerovou chorobou. Manželka Uschi Müllerová deň pred jeho 75. narodeninami povedala periodiku Bild, že „v spánku sa blíži ku svojmu koncu.“

Niekdajší nemecký útočník je v opatrovateľskom dome, kde ho manželka navštevuje každý deň. „Vždy bol bojovník, celý život bol statočný a je taký aj teraz. Gerd sa v spánku blíži ku svojmu koncu. Dúfam, že nedokáže rozmýšľať o svojom osude, o chorobe, ktorá oberá človeka o všetku dôstojnosť,“ citovala Uschi Müllerovú agentúra DPA.

Gerd Müller odohral väčšinu kariéry v Bayerne Mníchov, s 365 gólmi v 427 zápasoch je najlepší strelec v histórii Bundesligy. V drese NSR dal 68 gólov v 62 stretnutiach, triumfoval na ME 1972 aj MS 1974, kde strelil víťazný zásah vo finále. Bayern prvýkrát oznámil jeho diagnózu v roku 2015 pri príležitosti 70. narodenín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport