Na hlavný obsah

Voľby v USA: Minister spravodlivosti odobril vyšetrovanie volebných podvodov

Zahraniční pozorovatelia nezaznamenali žiadne.

Voľby v USA: Minister spravodlivosti odobril vyšetrovanie volebných podvodov
Pohľad na miestnosť, v ktorej sa prepočítavali volebné hlasy zaslané poštou. Foto: SITA/AP/Matt York

Generálny prokurátor USA Bill Barr, ktorý vo vláde patrí k najvernejším spojencom prezidenta Donalda Trumpa, odobril začatie prešetrovaní týkajúcich sa údajných podvodov počas prezidentských volieb.

Toto oprávnenie bolo síce Barrom – generálnym prokurátorom, ktorý je v USA zároveň aj ministrom spravodlivosti – zaslané federálnym prokurátorom po celej krajine, ale nenaznačuje, že by mal nejaké dôkazy o existencii volebných podvodov, ako to stále tvrdí Trump a jeho tím.

Barr svojím listom poveril federálnych prokurátorov, aby „v istých prípadoch vyšetrili opodstatnené obvinenia z nezrovnalostí pri hlasovaní alebo sčítaní hlasov“. Chce, aby sa tak stalo pred osvedčením volieb v danej jurisdikcii.

Zdôvodnil, že „takéto vyšetrovania je možné vykonať, ak existujú jasné a potenciálne dôveryhodné podozrenia z nezrovnalostí, ktoré by v prípade dokázania mohli mať dôsledky pre výsledok federálnych volieb v štáte“.

Trump chce spochybniť najmä Pensylvániu, kde tesne prehral

Vyšetrovanie podozrení z volebných podvodov je obvykle zodpovednosťou jednotlivých štátov, z ktorých každý má vlastné pravidlá ohľadom volieb a prijímania hlasovacích lístkov. Ministerstvo spravodlivosti do takejto situácie zvyčajne nezasahuje, kým nie je potvrdený počet hlasov a nie je dokončené prepočítavania všetkých hlasov. Štáty USA musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra.

Po tom, ako Barrov úrad oznámil začatie prešetrovania podozrení z údajných volebných podvodov, oznámil Richard Pilger svoj odchod z funkcie šéfa oddelenia pre prešetrovanie volebných podvodov.

Trumpov tím vedie právne bitky v niekoľkých štátoch, kde prezidentské voľby vyhral demokrat Joe Biden. V prvom rade ide o Pensylvániu a Nevadu. K víťazstvu Bidenovi aj v Pensylvánii totiž výrazne dopomohli volebné hlasy zaslané poštou. Trump tento spôsob hlasovania dlhodobo spochybňuje a vraví, že umožňuje demokratom páchať volebné podvody. Dôkazy o tom však americkej verejnosti zatiaľ nepredložil.

Predstaviteľov Pensylvánie obviňuje z vytvorenia „nezákonného dvojstupňového volebného systému,“ na základe ktorého údajne osobné odovzdávanie hlasov podrobili dôkladnejšej a transparentnejšej kontrole ako zrátavanie korešpondenčných hlasovacích lístkov a podľa Trumpových právnikov tým porušili ústavu USA.

Medzinárodní pozorovatelia žiadne podvody nevideli

Podľa medzinárodných pozorovateľov počas volieb nedošlo k volebným podvodom. Vyplýva to zo správy pozorovateľskej misie Organizácie amerických štátov (OAŠ), o ktorej v utorok (10. 11.) informovala agentúra AP.

Napriek tomu, že delegácia OAŠ počas sčítavania hlasov odhalila niekoľko pokusov o zastrašovanie pracovníkov zabezpečujúcich priebeh volieb, samotný deň volieb (3. novembra) označila celkovo za „pokojný“.

Systém zasielania a spracovávania korešpondenčných hlasov organizácia vyhodnotila ako bezpečný. Organizácia zároveň píše, že podporuje právo všetkých kandidujúcich strán spochybniť výsledky volieb súdnou cestou v prípade, že majú opodstatnené podozrenie.

Zároveň však označila za „kľúčové, aby kandidáti konali zodpovedne a to tak, že budú pred súdmi prezentovať a argumentovať legitímnymi, nie nepodloženými tvrdeniami alebo škodlivými špekuláciami vo verejnoprávnych médiách“.

Misiu OAŠ, ktorá monitorovala priebeh volieb v USA, tvorilo 28 pozorovateľov a expertov z 13 krajín. Nasadenie početnejšieho personálu znemožnila súčasná pandémia koronavírusu. Pozorovatelia preto monitorovali len volebný proces v amerických štátoch Georgia, Iowa, Maryland, Michigan a v hlavnom meste Washington.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet