Na hlavný obsah

Vyjednávači z EÚ a Británie sa nezhodujú v troch kľúčových otázkach

Na dohodu o budúcich vzťahoch im zostávajú dva mesiace.

Vyjednávači z EÚ a Británie sa nezhodujú v troch kľúčových otázkach
Mnoho Britov by privítalo zotrvanie v Európskej únii. Foto: SITA/AP

Rokovania medzi Európskou úniou (EÚ) a Britániou o budúcich obchodných vzťahoch stále nepriniesli pokrok v troch najcitlivejších bodoch – rybolove, štátnej pomoci a riešení sporov. V utorok 3. novembra na to poukázali zdroje z oboch strán, ako aj hovorca Európskej komisie Daniel Ferrie.

Zatiaľ tak nepomáhajú ani dodatočné, takmer dva týždne trvajúce rokovania, ktoré nasledovali po pôvodne stanovenom poslednom termíne, ktorým bol 15. október. Neskôr sa tento termín posunul, podpísanie dohody sa po novom očakáva 15. novembra.

„Čo sa týka rybolovu, zatiaľ sa nám riešenie nájsť nepodarilo,“ povedal Ferrie.

Vyjednávačom sa stále nedarí dohodnúť sa na rozdelení kvót na výlov rýb, Británia naďalej trvá na každoročných rokovaniach o výlovných kvótach. „V tomto smere sme sa vôbec nepohli,“ uviedol zdroj z EÚ, ktorý si neželal byť menovaný. Zaseknutie v tejto otázke potvrdzujú aj iné zrdoje.

Írsky minister zahraničných vecí v utorok (3.11.) uviedol, že stále dúfa v dohodu medzi EÚ a Britániou. Ako však dodal, je možné, že sa to nepodarí stihnúť tak, aby mohla vstúpiť do platnosti od začiatku roka 2021.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet