Na hlavný obsah

Ministerstvo životného prostredia sa postavilo za Demänovskú dolinu

Ponúka verejnú kontrolu vlastných stanovísk.

Ministerstvo životného prostredia sa postavilo za Demänovskú dolinu
Na snímke výstavba nového hotela v Demänovskej doline. Foto: TASR

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) preverí stanoviská a rozhodnutia okresného úradu a Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR vydané k územnému plánu obce Demänovská Dolina a sprístupní ich na verejnú kontrolu. Po pracovnom stretnutí o budúcnosti doliny to v piatok (4. 12.) oznámil štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča. Zdôraznil, že ministerstvo využije všetky svoje zákonné kompetencie na to, aby v lokalite nebola bezbrehá výstavba v prospech developmentu.

„Rezort životného prostredia nie je jediným vinníkom súčasného stavu, príčin je určite viacero. Keď požadujeme zodpovednosť od všetkých zúčastnených, sami ju ponúkame. Preto otvárame proces verejnej kontroly doterajších stanovísk rezortu životného prostredia, ŠOP SR, ale aj miestnych orgánov štátnej správy,“ uviedol Kiča.

Rokovanie s dotknutými stranami ministerstvo zorganizovalo ako reakciu na protesty a petície verejnosti v súvislosti so stavebnými aktivitami v doline. Podľa Kiču ide o začiatok dialógu, ktorý by mal viesť k zlepšeniu stavu.

Občianske združenie Pre Dolinu, ktoré spustilo petíciu na záchranu doliny, sa obáva, že výsledkom plánovanej zmeny územného plánu obce bude nadmerné zahustenie výstavby, a tým pádom ohrozenie výnimočného prírodného bohatstva. „Žiadame vyhlásenie dočasnej stavebnej uzávery, obmedzenie dopravy a zavedenie ekologickej kyvadlovej dopravy z Liptovského Mikuláša,“ konkretizoval šéf združenia Pavel Herich.

Riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska skonštatoval, že v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie sa nevenovala dostatočná pozornosť napríklad zásobovaniu elektrickou energiou alebo vodnému režimu. „To, čo sa tam deje, je zlyhanie. Je to naše zlyhanie, je to naša hanba. Pred nami stojí výzva, aby sme odstránili nedostatky a zabránili tomu, aby sa čosi podobné opakovalo,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko