Na hlavný obsah

Najvyšší súd odročil verejné zasadnutie v kauze zmenky

Obžalovaný Rusko sa na pojednávanie nedostavil.

Najvyšší súd odročil verejné zasadnutie v kauze zmenky
Na snímke obžalovaný Pavol Rusko. Foto: TASR

Senát Najvyššieho súdu SR odročil utorkové (15. 12.) verejné zasadnutie vo veci falšovania zmeniek TV Markíza na 12. a 13. januára. Pôvodne sa malo vo veci obžalovaných Pavla Ruska a podnikateľa Mariána Kočnera konať v utorok a v stredu.

Rusko sa nedostavil na pojednávanie. Predsedkyňa senátu NS SR Alena Šišková potvrdila, že v utorok ráno súdu doručil lekársku správu, podľa ktorej na neho niekto údajne zaútočil kyselinou, čo malo poškodiť jeho oči a dýchacie cesty. Rusko zároveň nedal súhlas na pokračovanie pojednávania v jeho neprítomnosti. Obhajca obžalovaného Kočnera Marek Para preto navrhol jeho vec vylúčiť na samostatné konanie.

Právny zástupca poškodených Daniel Lipšic uviedol, že konanie Ruska považuje za obštrukciu a navrhol súdu, aby vydal príkaz na jeho zatknutie. „Potvrdenie o práceneschopnosti je vystavené doktorom Liptákom, ktorý už na súde prvého stupňa vystavoval obdobné potvrdenia tomu istému obžalovanému,” podotkol Lipšic. Zranenie Ruska je podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu ľahké, keďže bol prepustený do domácej liečby a má za to, že ospravedlnenie teda nebolo vykonané riadne. Prokurátor sa pripojil k stanovisku obhajoby o vylúčenie veci s Mariánom Kočnerom.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v prípade údajného falšovania zmeniek vo februári tohto roku uznal za vinných podnikateľa Kočnera a exriaditeľa TV Markíza Ruska. Obom vymeral tresty vo výške 19 rokov väzenia a Kočner má tiež zaplatiť finančný trest vo výške 10 000 eur. Súd tak uznal argumenty obžaloby, že zmenky v hodnote 69 miliónov eur, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal Kočner voči Ruskovi a spoločnosti Markíza Slovakia, nepochádzajú z roku 2000 a boli teda sfalšované. Obaja odsúdení sa voči verdiktu o vine odvolali. Odvolanie podal aj prokurátor Šanta, ktorý konkrétne pre Kočnera požaduje trest 20 rokov väzenia a tiež prepadnutie majetku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko