Na hlavný obsah

Nie je to moje riešenie, povedal po oznámení sprísnených opatrení premiér

Chybu podľa neho urobili Sulík aj prezidentka.

Nie je to moje riešenie, povedal po oznámení sprísnených opatrení premiér
Predseda vlády SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie. Foto: SITA

Predseda vlády Igor Matovič (OĽANO) sa nezúčastnil na tlačovej konferencii k sprísneným opatreniam, ktoré na stredajšom (16. 12.) zasadnutí prijala vláda. Oznámenie o trojtýždňovom zákaze vychádzania prenechal na členov svojej vlády. Odôvodnil to tým, že predsedovia ostatných koaličných strán po rokovaní vlády odišli. Za jeho hnutie tak informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO).

„Som rád, že prišlo k zhode všetkých koaličných strán a že si dokázali uvedomiť vážnosť situácie. Situácia je veľmi vážna a ja to považujem naozaj za svoj prehratý boj,“ povedal neskôr pred novinármi. Pripomenul, že viac ako mesiac upozorňoval na to, že ak sa nezorganizuje celoplošné testovanie, Slovensko bude čakať lockdown. „Verím, že za týmto utrpením bude to svetielko nádeje, ktorým je vakcinácia,“ dodal.

Meškajúce testy a Sulíkove výhovorky

Matovič sa chcel dlhodobo vyhnúť lockdownu, ktorý by zatvoril prevádzky a uzavrel by ľudí doma. „Nie je to moje riešenie, lebo som robil všetko proti tomu, aby k tejto situácii došlo,“ vyhlásil k prijatým opatreniam.

Pomôcť mu v tom malo celoplošné testovanie, ktoré plánoval uskutočniť počas troch decembrových víkendov. „Cieľom bolo aj, aby sme pred Vianocami mali priemerný denný počet 500 pozitívnych prípadov a viete, aká je situácia dnes. Len preto, lebo niekto nenakúpil testy a ‚do kolečka‘ sa vyhováral,“ uviedol na adresu ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). „Dnes som rád, že aj Richard Sulík a SaS, si konečne uvedomili vážnosť situácie a dokázali sa postaviť aspoň za toto riešenie,“ dodal.

Sulíka premiér dôrazne požiadal, aby vo štvrtok (17. 12.) predložil na rokovanie vlády novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá umožní okamžite nakúpiť rýchlotesty. „Nebaví ma počúvať výhovorky, ako za sedem týždňov nevieme nakúpiť testy,“ uviedol.

Po novinárskej otázke k výzve prezidentky Zuzany Čaputovej na upokojenie vzťahov v koalícii, hlavu štátu skritizoval. „Pani prezidentka sa pokúsila odsabotovať masívne testovanie na prelome októbra a novembra. Vyjadrenie z jej pozície deň pred testovaním, že to nezvládneme, že to má byť dobrovoľné, bolo demoralizujúce voči príslušníkom ozbrojených síl,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko