Na hlavný obsah

Od Štedrého dňa do 10. januára. Nemecká akadémia vied navrhuje tvrdý lockdown

Vedci odporúčajú dvojfázový postup.

Od Štedrého dňa do 10. januára. Nemecká akadémia vied navrhuje tvrdý lockdown
Žiak s ochranným rúškom nastupuje do metra pri jeho ceste do školy vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Nemecká akadémia vied Leopoldina so sídlom v Halle zverejnila v utorok (8. 12.) návrh, podľa ktorého by mal byť v Nemecku od 24. decembra do 10. januára zavedený tvrdý lockdown a zastaviť by sa mal verejný život v celej krajine. Celkové uzatvorenie je podľa odborníkov nevyhnutné na zníženie pretrvávajúceho vysokého počtu infikovaných koronavírusom. Informovala o tom agentúra DPA.

Vedci odporúčajú dvojfázový postup: najprv by sa mali s účinnosťou od 14. decembra na čo najmenej zredukovať kontakty ľudí v súkromnej a pracovnej oblasti. Školy by mali podľa nich od tohto dátumu do začiatku vianočných prázdnin zostať zatvorené a ľudia by mali pracovať z domu.

Druhá fáza – tvrdý lockdown – by mal v Nemecku podľa expertov platiť od 24. decembra do 10. januára. V tomto období by mali byť zatvorené všetky obchody s výnimkou tých, čo predávajú tovar každodennej spotreby. Zároveň by sa do 10. januára mali predĺžiť aj zimné prázdniny. Povolené by v tomto období nemalo byť ani cestovanie na dovolenky a ľudia by sa mali stretávať len v rámci nemenného okruhu ľudí.

Írsko ako príklad

Svoje požiadavky vedci zdôvodňujú stále vysokými počtami infikovaných, ktoré neklesajú ani napriek čiastočnému uzatvoreniu krajiny, ktoré platí od 2. novembra, ako aj enormným zaťažením zdravotníckeho personálu v nemocniciach.

Ako príklad uviedli Írsko, ktoré takýmto spôsobom úspešne znížilo krivku nákazy.

Medzi autorov vypracovaných odporúčaní sú šéf Inštitútu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler, virológovia Christian Drosten a Melanie Brinkmannová, ale i ekonóm Clemens Fuest.

Tvrdý lockdown v Sasku

Od pondelka (7. 12.) pritom tvrdý lockdown začne platiť v Sasku, ako uviedol tamojší krajinský premiér Michael Kretschmer na utorkovej tlačovej konferencii. Zatvoria sa školy a škôlky a na niekoľko výnimiek aj všetky obchody.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok naznačila, že aktuálne opatrenia na zníženie počtu infikovaných nestačia a vyzvala na ich sprísnenie.

To, či sa do Vianoc ešte uskutoční ďalší videohovor s premiérmi jednotlivých spolkových krajín nateraz nie je jasné, keďže niektorí z nich to nepovažujú za potrebné. Pokračovanie rokovaní, čo sa týka koronakrízy, je naplánované najbližšie až na 4. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet