Na hlavný obsah

Proti koronavírusu zabojuje aj čínska vakcína. Zaregistrovali ju v Spojených arabských emirátoch

Vakcína je v tretej fáze štúdií.

Proti koronavírusu zabojuje aj čínska vakcína. Zaregistrovali ju v Spojených arabských emirátoch
Na snímke ampulky s experimentálnou vakcínou proti koronavírusu v závode farmaceutickej firmy SinoVac. Foto: TASR/AP

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu (9. 12.) oficiálne zaregistrovali vakcínu proti koronavírusu, ktorú vyvinula čínska farmaceutická spoločnosť Sinopharm. Táto vakcína dosiahla podľa ministerstva zdravotníctva SAE v tretej fáze klinických štúdií 86-percentnú účinnosť, informuje agentúra AFP.

Schválenie vakcíny je „významným vyjadrením dôvery zdravotníckych úradov SAE“ v jej bezpečnosť a účinnosť, napísala bez ďalších podrobností tlačová agentúra WAM.

Vakcínu, ktorá je v SAE v tretej fáze klinického testovania od júla, bola v septembri schválená na núdzové použitie na očkovanie tamojších zdravotníkov. V novembri ju na použitie v mimoriadnych prípadoch schválil aj Bahrajn.

Predbežná analýza vakcíny ukázala, že dosahuje až 99-percentnú mieru tvorby protilátok ako odozvu na antigén a 100-percentnú účinnosť pri prevencii stredných a ťažkých prípadov ochorenia. Zároveň sa nezistili nijaké bezpečnostné riziká tejto vakcíny.

V SAE sa do tretej fázy testovania dostali dve vakcíny – okrem vakcíny od firmy Sinopharm aj ruský Sputnik V. Sinopharm Group v novembri oznámila, že očkovanie jej experimentálnou vakcínou už podstúpilo takmer milión ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet