Na hlavný obsah

Hlas-SD vyzýva Matoviča, aby sa vzdal funkcie premiéra

Na päť dní sa odmlčal a zmizol, pripomína Saková.

Hlas-SD vyzýva Matoviča, aby sa vzdal funkcie premiéra
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Richard Raši (Hlas-SD). Foto: TASR

„Za súčasný stav na Slovensku je najviac zodpovedný ten, kto boj s pandémiou koronavírusu na jeseň teatrálne zobral do svojich rúk, teda premiér Igor Matovič (OĽANO).“ Vyhlásil to nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši. Exministerka vnútra Denisa Saková (nezaradená) podotkla, že premiér v krízovej situácii zmizol a neinformoval ľudí ani o opatreniach prijatých pred sviatkami.

Raši opätovne vyzval predsedu vlády, aby sa vzdal funkcie. „Kompetentní v lete mimoriadne podcenili situáciu, pričom mali čas posilniť kapacity regionálnych hygienikov i nemocníc, aby predišli súčasnej situácii. Od septembra sa Matovič miešal do práce hygienikov, ratoval nevestičky a namiesto toho, aby počúval vedcov, dával prednosť politike,“ podotkol.

Tvrdí, že počas leta zlyhávalo trasovanie kontaktov infikovaných koronavírusom. Plošné testovanie označil za „individuálnu PR akciu“ premiéra. Tvrdí, že o jej „úspechu“ svedčí aj to, že v takej forme, ako sa konalo na Slovensku, ho žiadna krajina nezopakovala a ani nezopakuje. „Vláda od akcie nič neurobila, aby nijako nespochybnila účinok testovania,“ pripomenul s tým, že doteraz verejnosť nepozná náklady na plošné testovanie a myslí si, že peniaze sa mohli radšej použiť na cielené testovanie presnejšími PCR testami a zistenie reálneho stavu v krajine.

Saková ako bývalá šéfka ústredného krízového štábu (ÚKŠ) nechápe nečinnosť vlády a orgánov v posledných dňoch. Skonštatovala, že zhruba pred týždňom premiér priznal prehru, zaútočil na prezidentku, koaličných partnerov aj ostatných a o dva týždne mu jeho vlastný minister zdravotníctva cez médiá odkázal, že treba prísnejšie opatrenia. „Namiesto toho, aby bezprostredne zasadol ÚKŠ a vláda, premiér zmizol, na päť dní sa odmlčal,“ podotkla s tým, že obyčajne zapĺňa mediálny priestor, no pri kríze sa zbavil zodpovednosti. Kritizovala aj to, že na stredajšej (16. 12.) tlačovej konferencii k prijatým opatreniam chýbali kľúčové osobnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko