Na hlavný obsah

Bidena poburuje kauza Navaľnyj, v strategických rokovaniach s Ruskom chce pokračovať

V rozhovoroch s Moskvou plánuje otvoriť aj problémové témy.

Bidena poburuje kauza Navaľnyj, v strategických rokovaniach s Ruskom chce pokračovať
Inaugurácia Joea Bidena. Foto: SITA/AP

Prezident USA Joe Biden v pondelok (25. 1.) vyhlásil, že je „veľmi znepokojený“ konaním Moskvy vo vzťahu k vodcovi ruskej opozície Alexejovi Navaľnému a zatýkaním jeho priaznivcov.

Vyjadril však presvedčenie, že je možné konať v záujme oboch krajín a viesť rozhovory o predĺžení platnosti dohody o znížení počtu strategických zbraní (známej ako Nový START alebo START III) a súčasne dať Rusku jasne najavo, že „nás mimoriadne znepokojuje jeho správanie“. A to či už v prípade Navaľného, alebo v kauze hackerského útoku prostredníctvom softvérovej spoločnosti SolarWinds, ale aj správy o peňažných odmenách za zabitie Američanov v Afganistane.

Moskva kauzy odmieta

Biden vo svojom vyhlásení v Bielom dome pripomenul, že americké spravodajské agentúry už dostali pokyn pripraviť nové aktualizované správy týkajúce sa týchto káuz. Dodal, že „nebude váhať“ a v dialógu s Ruskom nastolí aj tieto problémové okruhy.

Agentúra TASS pripomenula, že Rusko v minulosti viackrát a dôrazne odmietlo obvinenia, že ponúklo peňažné odmeny militantom v Afganistane, ktorí sú ochotní podniknúť útoky na koaličné sily vedené USA. Moskva poprela aj svoje údajné zapojenie do kybernetického útoku prostredníctvom softvéru od SolarWinds.

Americké ministerstvo zahraničných vecí v sobotu odsúdilo „tvrdú taktiku“ použitú bezpečnostnými zložkami v Rusku pri konfrontáciách s účastníkmi demonštrácií na podporu Navaľného, ktoré sa konali v rôznych mestách Ruska.

Najnovší START v príprave

Dohodu o znížení počtu a obmedzení strategických útočných zbraní uzavreli v roku 2010 vtedajší prezidenti USA a Ruska – Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Dokument platí do 5. februára 2021 a jeho platnosť sa môže predĺžiť o päť rokov, ak s tým budú súhlasiť obe zmluvné strany.

Agentúra Interfax informovala, že podľa vyjadrenia hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej „ruskí a americkí experti už začali s praktickými prácami na predĺžení platnosti“ spomínanej zmluvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet