Na hlavný obsah

Europoslanci žiadajú sankcie voči ruským oligarchom a stopnutie Nord Streamu 2

Dôvodom je zatknutie a uväznenie Navaľného.

Europoslanci žiadajú sankcie voči ruským oligarchom a stopnutie Nord Streamu 2
Europoslanci. Foto: TASR/AP

Európsky parlament (EP) vo štvrtok (21. 1.) vyzval členské štáty EÚ, aby v reakcii na uväznenie ruského opozičného politika a aktivistu Alexeja Navaľného výrazne posilnili sankcie voči ruským predstaviteľom, vrátane sankcií voči ruským oligarchom a okamžitého zastavenia prác na plynovode Nord Stream 2.

Europoslanci požadujú okamžité a bezpodmienečné prepustenie Navaľného a všetkých osôb zadržaných v súvislosti s jeho návratom do Ruska. Žiadajú aj prepustenie novinárov, Navaľného spolupracovníkov, ako aj občanov, ktorí mu prejavujú podporu.

Odmietajú bohatstvo nejasného pôvodu

EP vyzval aj na zavedenie sankcií voči ruským oligarchom s prepojením na vládny režim a členom vnútorného kruhu prezidenta Vladimira Putina, ako aj tvorcom ruskej mediálnej propagandy, ktorí vlastnia aktíva v EÚ a môžu voľne cestovať do jej členských štátov.

Poslanci uviedli, že EÚ by po rokoch zhoršujúcich sa vzťahov s Ruskom mala kriticky prehodnotiť vzájomnú spoluprácu v rámci rôznych zahraničnopolitických platforiem a projektov. EP v tejto súvislosti vyzval EÚ na okamžité zastavenie prác na dokončení sporného plynovodu Nord Stream 2 vedúceho z Ruska do Nemecka.

Podľa vyjadrenia poslancov by EÚ už nemala byť miestom, kde je ruské bohatstvo nejasného pôvodu vítané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet