Na hlavný obsah

Mikasov úrad odmieta tvrdenia generálnej prokuratúry: Mohol nastať kolaps zdravotníctva

Sme znepokojení, tvrdia hygienici.

Mikasov úrad odmieta tvrdenia generálnej prokuratúry: Mohol nastať kolaps zdravotníctva
Na snímke zľava generálny prokurátor SR Maroš Žilinka a hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: TASR/ koláž RTVS

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyjadruje znepokojenie nad protestami generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktoré podal v súvislosti s vyhláškami hlavného hygienika a odmieta akékoľvek porušenie zákona. Pre RTVS to uviedla hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Protesty sú právnym názorom Generálnej prokuratúry (GP) SR a nejde o konečné rozhodnutie,“ pripomína ÚVZ a tvrdí, že podstata podaní generálnej prokuratúry je založená na analýze paragrafu zákona, ktorý nebol využívaný pri tvorbe vyhlášok. ÚVZ tvrdí, že konanie GP SR vyvoláva otázky, pretože „napáda svojím výkladom len niektoré ustanovenia vyhlášok, pričom iné, ktoré tiež obsahujú výnimky, a neprešli by jej výkladom, necháva bez povšimnutia.“

GP SR sa stavia do pozície orgánu verejného zdravia, pričom zaujala postoj v priamom protiklade s účelom zákona o ochrane verejného zdravia, tvrdí ÚVZ a označil toto konanie za paradoxné.

Úrad tvrdí, že ak by výnimky neexistovali, mohol nastať kolaps zdravotníctva, paralýza kritickej infraštruktúry či hrozilo ochromenie najvyšších štátnych orgánov. ÚVZ ďalej tvrdí, že by hrozilo znefunkčnenie strategických hospodárskych podnikov, ohrozená by bola aj prevádzka životne dôležitých medicínskych prístrojov a mohlo dôjsť k paralýze medzinárodnej prepravy osôb a tovarov.

Slovenská republika čelí situácii, v ktorej sa nedajú prijímať bezbolestné riešenia. ÚVZ pristupuje k ochrane zdravia mimoriadne zodpovedne,“ uzatvára úrad s tým, že sa snaží minimalizovať negatívne dosahy opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko