Na hlavný obsah

Najrýchlejšie šírenie vírusu na svete. Portugalsko má voľných sedem lôžok na JIS

Požiadalo o pomoc iné štáty EÚ.

Najrýchlejšie šírenie vírusu na svete. Portugalsko má voľných sedem lôžok na JIS
Vojaci pripravujú postele na novej jednotke pre pacientov s ochorením COVID-19 vo vojenskej nemocnici v Lisabone. Foto: TASR/AP

Portugalsko má pre pacientov, u ktorých sa preukázala nákaza koronavírusom, len sedem voľných lôžok s intenzívnou starostlivosťou. Uviedla to v sobotu (30. 1.) agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Nemocniciam tiež dochádza miesto v márniciach. Desaťmiliónová krajina má v súčasnosti najrýchlejšie tempo šírenia nákazy na svete, a to tiež pre vysoký výskyt britskej mutácie.

Kontinentálne Portugalsko má k dispozícii pre pacientov s covidom-19 celkovo 850 lôžok, z ktorých je 843 obsadených. Ďalšími lôžkami disponuje na odľahlom ostrove Madeira v Atlantickom oceáne. Pre preplnené nemocnice prepravili v piatok (29. 1.) na ostrov troch pacientov vo vážnom stave.

Portugalsko už požiadalo o pomoc ostatné štáty Európskej únie. Do krajiny dorazil tím z Nemecka, ktorý má zvážiť prepravu niektorých pacientov. Premiér António Costa ale vo štvrtok varoval, že zahraničné krajiny môžu Portugalsku pomôcť len v obmedzenej miere.

Podľa zástupcov pohrebných služieb taktiež dochádzajú miesta v márniciach. Niektoré portugalské nemocnice tak museli nainštalovať pre uchovanie ostatkov ďalšie chladiace zariadenia.

Portugalsko vykazuje najvyšší denný priemer novo infikovaných za ostatných sedem dní na svete. Podľa tamojších zdravotníckych úradov tvorí až 65 % nových prípadov britská mutácia, ktorá je podľa lekárov nákazlivejšia než pôvodný kmeň vírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet