Na hlavný obsah

Únia miest: Odborníci by mali urýchlene rozhodnúť, čo bude po skríningu

Považuje za nevyhnutné prihliadať na odlišnú situáciu v regiónoch.

Únia miest: Odborníci by mali urýchlene rozhodnúť, čo bude po skríningu
Na snímke ľudia čakajú na skríningové testovanie pred magistrátom v Košiciach 21. januára 2021. Foto: TASR

Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada urýchlené zvolanie konzília odborníkov. Uviedol to prezident únie Richard Rybníček. Konzílium odborníkov by podľa neho malo zasadnúť, zhodnotiť výsledky celoslovenského skríningu a rozhodnúť o ďalšom postupe.

Rybníček považuje za potrebné, aby konzílium prehodnotilo platné uznesenie vlády, na základe ktorého sa má Slovensko rozdeliť na 37 okresov s horšími výsledkami a 36 okresov s lepšími výsledkami. Únia sa domnieva, že je nevyhnutné prihliadať na fakt, že epidemická situácia je v jednotlivých mestách odlišná.

„Vláda dostala exaktné čísla, teraz ich je potrebné posunúť expertom a odborníkom, pretože len oni dokážu reálne posúdiť, ako ďalej postupovať. Mestá sú pripravené, aby tam, kde sa ukáže ďalšie testovanie ako potrebné, zabezpečili pre obyvateľov bezpečnú a efektívnu možnosť dať sa otestovať. To, že štát bude stáť pri mestách a poskytne im všetko potrebné, je taktiež kľúčové,“ povedal Rybníček.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) počas víkendu avizoval, že v pondelok (25. 1.) predstaví finálne výsledky plošného skríningu. Zatiaľ tak neurobil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko