Na hlavný obsah

Záujem o očkovanie je obrovský, český registračný systém kolaboval

Hneď po spustení mal technické problémy.

Záujem o očkovanie je obrovský, český registračný systém kolaboval
Na snímke zdravotná sestra ukazuje ampulku s vakcínou proti koronavírusu od firmy Moderna. Foto: TASR/AP

Registrácia na termín očkovania pre seniorov starších ako 80 rokov v Česku nefunguje. Nielenže sa nedá zaregistrovať, ale niekoľko minút po 08.00 h spadol aj celý web ministerstva zdravotníctva. Dostupná nie je ani linka 1221, uviedol v piatok spravodajský server Novinky.cz. 

Štart rezervácií sprevádzali výpadky i ďalšie technické problémy. Systém tzv. „Chytrej karantény“ zverejnil, že v prvých dvoch minútach web navštívilo približne 75 000 ľudí.

Systém je zatiaľ dostupný iba pre seniorov starších ako 80 rokov, ktorí sa môžu na očkovanie hlásiť buď prostredníctvom webu Registrace.mzcr.cz alebo Ccrs.uzis.cz, alebo na telefónnej linke 1221. Ak nemajú skúsenosti s prácou na počítači, asistent na linke to urobí za nich.

V ideálnom prípade by sa postupne malo na vakcináciu zaregistrovať 440 000 seniorov starších ako 80 rokov. Podľa ministerstva zdravotníctva by mali byť zaočkovaní do februára.

Český minister zdravotníctva Jan Blatný podľa ČT24 uviedol, že k piatkovému poludniu bolo zaregistrovaných 78 000 osôb nad 80 rokov a konkrétny termín očkovania obdržalo 3 000 z nich. Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že systém neskolaboval a funguje, opoziční politici naopak zlyhanie systému, ako aj celé jeho nastavenie, kritizovali.

Podľa rezervačného webu došli Česku zásoby vakcín proti ochoreniu COVID-19 po hodine a pol od začiatku registrácie, informovala webová stránka televízie Nova. Ďalšie budú k dispozícii o niekoľko dní. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet