Na hlavný obsah

Ak budeme váhať, vakcíny Sputnik V kúpi niekto iný, naznačil premiér

V statuse kritizoval postoj SaS a Za ľudí.

Ak budeme váhať, vakcíny Sputnik V kúpi niekto iný, naznačil premiér
Premiér Igor Matovič (OĽANO). Foto: TASR

Ak chce niekto čakať na registráciu ruskej vakcíny Európskou liekovou agentúrou (EMA), nechce pre Slovensko žiadny Sputnik V, napísal na sociálnej sieti predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). V čase registrácie vakcíny už budú všetky kapacity výrobcu do konca roka beznádejne vypredané, myslí si.

„Prečo by nám mali držať niekde na sklade dva milióny vakcín, ktoré môžu medzitým zachrániť tisícky životov? Dodajú ich tam, kde majú zdravý rozum a neuprednostnia v čase pandémie politikárčenie pred záchranou zdravia a životov,“ uviedol Matovič, reagujúc na slová ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS), ktorý v nedeľňajšej (21. 2.) debate RTVS O 5 minút 12 povedal, že minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) má vakcínu Sputnik V objednať a umožniť jej používanie až potom, ako bude registrovaná európskou alebo kladne hodnotená národnou autoritou. Podľa Matoviča sa Sulík týmito vyjadreniami pridal ku koaličnej strane Za ľudí, ktorá uznesenie vlády o zabezpečení vakcín vetovala.

Premiér ďalej podotkol, že ministerstvo zdravotníctva dá ročne „tisíce povolení“ na používanie neregistrovaných liekov bez toho, aby niekto takýto postup spochybňoval. „Rovnako by dnes mohlo ministerstvo zdravotníctva dať povolenie na používanie vakcíny Sputnik V. Napriek tomu chcelo, aby o jej dovoze rozhodla celá vláda,“ dodal.

Dodávky vakcín, ktoré sú kontrahované cez spoločné obstarávanie Európskej únie (EÚ), označil ako mimoriadne meškajúce a upozornil, že tomuto istému obstarávaniu podliehajú aj ďalšie vakcíny od Johnson&Johnson, CureVac a Novavax. Dodal, že ktokoľvek presadzuje podmienku registrácie vakcíny, chce, „aby sme sa trápili s lockdownom a zbytočnými úmrtiami týždne a mesiace navyše“.

Premiér mal s ruskou stranou dohodnúť do konca júna dodávky v objeme dvoch miliónov vakcín. Je presvedčený, že možnosť očkovať ruskou vakcínou zvýši podiel ľudí, ktorí sa rozhodnú pre vakcináciu proti koronavírusu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko