Na hlavný obsah

Biden zrušil zákaz vydávania víz a zelených kariet, ktorý nariadil Trump

Americký prezident upravuje imigračnú politiku po svojom predchodcovi.

Biden zrušil zákaz vydávania víz a zelených kariet, ktorý nariadil Trump
Pohraničný strážnik kontroluje ďalekohľadom bezpečnostnú zónu na americkej hranici s Mexikom medzi mestami San Diego a Tijuana. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden nariadil uvoľniť dočasný zákaz vydávania niektorých víz a zelených kariet, ktoré umožňujú cudzincom legálny trvalý pobyt v Spojených štátoch, informovala agentúra Reuters. Vydávanie víz vlani zmrazil Bidenov predchodca Donald Trump, ktorý tvrdil, že týmto krokom chráni v čase krízy spôsobenej pandémiou koronavírusu pracovné miesta pre Američanov.

Podľa Bidena uzatvorenie dverí pre migrantov prichádzajúce legálne „neprospieva záujmom Spojených štátov“. „Práve naopak, Spojeným štátom to škodí, pretože okrem iného znemožňuje niektorým rodinným príslušníkom amerických občanov a ľudí s legálnym trvalým pobytom, aby sa k nim pripojili. Tiež to poškodzuje tie americká odvetvia, ktoré využívajú talenty z celého sveta,“ zdôvodnil v stredu (24. 2.) svoj krok prezident.

Trump zmrazil vydávanie niektorých víz pred rokom a v priebehu roka ho potom predĺžil a rozšíril. Platiť mal do tohtoročného marca. Konkrétne sa o víza nemohli uchádzať napríklad rodinní príslušníci osôb s trvalým pobytom, zamestnanci nadnárodných firiem, sezónni pracovníci či ďalší odborníci, ktoré využívajú napríklad technologické firmy. Ukončené bolo aj vydávanie takzvaných zelených kariet, ktoré predstavujú povolenie na trvalý pobyt a ľudia ich môžu získať na základe výhry v špeciálnej lotérii.

Podľa asociácie imigračných právnikov pre dočasný zákaz udeľovania víz pre rodinných príslušníkov nemohlo do USA vycestovať približne 120 000 ľudí. Biden však zatiaľ ponechal v platnosti napríklad obmedzenie pre vydávanie víz sezónnym pracovníkom, ktoré má vypršať na konci marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet