Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo sa naposledy rozlúčilo s hrdinom pandémie vo veľkom štýle

Ceremoniál vysielala aj televízia BBC.

Spojené kráľovstvo sa naposledy rozlúčilo s hrdinom pandémie vo veľkom štýle
Rakva s telom zosnulého Toma Moorea zabalená v britskej vlajke. Foto: SITA/AP

Britského kapitána vo výslužbe Toma Moorea, ktorý sa preslávil po celom svete, keď vybral na charitu určenú pre zdravotnícky systém svojej krajiny 33 miliónov libier, v sobotu (27. 2.) pochovali. Storočný veterán druhej svetovej vojny zomrel na COVID-19 začiatkom februára. Na poslednú cestu ho vyprevadili vojaci a osem členov najbližšej rodiny, nad miestom preletel ďalší veterán druhej svetovej vojny – lietadlo C-47 Dakota.

V súlade s britskými protiepidemickými obmedzeniami sa na pohrebe v bedfordskom krematóriu v strednom Anglicku zúčastnilo len osem členov Mooreovej najbližšej rodiny – dve dcéry, ich manželia a štvorica vnúčat. Ceremoniál vysielala televízia BBC.

„Oci, som na teba pyšná,“ povedala vo smútočnom príhovore dcéra Lucy Teixeiraová. „Som hrdá na to, čo si dosiahol za celý život a najmä vlani. Síce si odišiel, ale tvoj odkaz a tvoja verva zostávajú,“ dodala.

Počas ceremoniálu zaznela okrem iného pieseň You’ll Never Walk Alone, ktorej verziu nahral Moore so spevákom Michaelom Ballom, ďalej symbol protinacistického odporu The White Cliffs of Dover v podaní vlani zosnulej Very Lynnovej či verzia piesne Smile, ktorú naspieval Michael Bublé. Moore si tiež v chystanej biografii vyžiadal pieseň My Way Franka Sinatru.

Rakvu zabalenú do vlajky Spojeného kráľovstva preniesla šestica vojakov yorkshirského pluku. Neskôr vypálilo 14 vojakov čestnej stráže tri salvy a nad miestom preletela Dakota.

Kráľovná Alžbeta v júli pasovala Moorea na rytiera. Biely dom po jeho smrti uviedol, že „svojím životom a činmi inšpiroval milióny ďalších ľudí“. Posledné mesiace života strávil veterán písaním svojej biografie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet