Na hlavný obsah

Britská mutácia vírusu sa môže vo svete stať dominantnou

Na celom svete boli identifikované stovky variantov.

Britská mutácia vírusu sa môže vo svete stať dominantnou
Klinická vedkyňa v laboratóriu, kde skúmajú vzorky pacientov s rozvinutým ochorením COVID-19. Foto: SITA/AP

Variant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý po prvý raz objavili v juhovýchodnom Anglicku v septembri 2020, sa môže stať najrozšírenejším variantom na svete. Informovala o tom vo štvrtok (11. 2.) stanica BBC s odvolaním sa na vedcov zaoberajúcich sa skúmaním genómu tohto vírusu.

Profesorka Sharon Peacocková, ktorá stojí na čele združenia COVID-19 Genomics UK (COG-UK), zaoberajúceho sa výskumom genetického materiálu nového koronavírusu, pre BBC uviedla, že tento nový variant „sa prehnal krajinou“ a pravdepodobne sa prudko rozšíri aj vo svete.

Tzv. britský variant vírusu sa už rozšíril do viac ako 50 krajín sveta, pripomína BBC. „Čo nás v tejto chvíli naozaj znepokojuje, je jeho schopnosť šírenia sa,“ povedala Peacocková. Podľa odborníčky sú však vakcíny, schválené na použitie v Spojenom kráľovstve, zjavne účinné aj proti variantom vírusu, ktoré sa v tejto krajine vyskytujú.

Predbežné štúdie nepotvrdili, že by bol britský variant (VOC 202012/01) smrteľnejší, spôsoboval závažnejší priebeh ochorenia COVID-19 alebo vo zvýšenej miere postihoval konkrétnu vekovú skupinu obyvateľstva, uviedlo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vo svojej správe z januára. „Niektoré mutácie alebo kombinácie mutácií môžu vírusu poskytnúť výhodu, ako napríklad zvýšenú infekčnosť alebo schopnosť odolať imunitnej odpovedi nositeľa.“

Okrem britskej vedci sledujú aj juhoafrickú a brazílsku mutáciu

Centrum v tejto súvislosti za najviac znepokojujúce označilo britský, juhoafrický a brazílsky variant, ktoré prispeli k zhoršeniu epidemiologickej situácie v oblastiach, kde sa vyskytujú.

Práve tieto tri variácie vírusu najpozornejšie sleduje aj slovenský Ústav verejného zdravotníctva (ÚVZ), pretože sa „javia byť významne infekčnejšie než doposiaľ dominantné varianty vírusu SARS-CoV-2“. Podľa ÚVZ vedci vyhodnocujú tiež smrtnosť nových variantov a vplyv mutácií na účinnosť jednotlivých vakcín. „Verejnosť by nemala v dôsledku výskytu infekčnejších variantov vírusu podliehať panike,“ dodáva ÚVZ.

Vplyv týchto troch mutácii na účinnosť jednotlivých typov vakcín proti covidu je aktuálne predmetom početných vedeckých výskumov. „Na základe predbežných dát však ešte nemožno vyvodzovať definitívne závery,“ uviedol úrad.

Charakteristiku nových variantov vírusu priblížilo Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Vedci sa podľa britskej profesorky Peacockovej v súvislosti s vírusom môžu prestať znepokojovať, až keď ho „dostanú pod kontrolu, alebo keď v dôsledku svojej mutácie prestane byť nákazlivý“. To však podľa nej môže trvať aj viac ako desať rokov.

V opatreniach krajiny nesmú poľavovať

ECDC v súvislosti so šírením mutácií upozorňuje na vysoké riziko ich šírenia. Nové mutácie prítomné v Európe sa totiž javia ako omnoho infekčnejšie, než pôvodný typ koronavírusu, ktorý spôsobil pandémiu COVID-19. Ľudia by mali naďalej dôsledne dodržiavali opatrenia a snažiť sa tak spomaliť šírenie jednotlivých variantov. „Je extrémne dôležité, aby celá spoločnosť striktne dodržiavala všetky platné protiepidemické opatrenia,“ vyzýva ECDC.

Centrum naďalej odporúča nosenie ochranných rúšok a respirátorov, dezinfekciu rúk aj časté nárazové vetranie v uzavretých priestoroch. Mezdinárodné cesty, ak nie sú nevyhnutne potrebné, neodporúča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet