Na hlavný obsah

Film Šarlatán sa dostal do užšieho výberu, ďalej bojuje o Oscara

Na snímke sa spolupodieľala aj RTVS.

Film Šarlatán sa dostal do užšieho výberu, ďalej bojuje o Oscara
Snímka z filmu Šarlatán. Foto: Marlene Film Production

Film Šarlatán, ktorého koproducentom je aj RTVS, zabojuje v cudzojazyčnej kategórii o Oscara. Film Správa slovenského režiséra Petra Bebjaka sa do užšieho výberu, v ktorom je 15 titulov, nedostal. Vyplýva to z tzv. oscarového shortlistu, ktorý zverejnila americká Akadémia filmových umení a vied.

Šarlatán bude o prestížne ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied bojovať v konkurencii filmov z Bosny a Hercegoviny (Quo vadis, Aida?), Dánska (Chľast), Nórska (Nádej) či Francúzska (Two of Us).

Dej založený na skutočných udalostiach opisuje príbeh liečiteľa a bylinkára Jána Mikoláška, ktorý liečil tisíce ľudí a jeho schopnosti využívali aj nacisti a komunisti (viac o filme tu). Česko-írsko-poľsko-slovenský koprodukčný film, ktorého prípravné práce trvali šesť rokov, nakrútila uznávaná poľská režisérka Agnieszka Hollandová.

Zo shortlistu členovia akadémie vyberú päť filmov, ktoré sa budú uchádzať o Oscara, nomináciu zverejnia 15. marca. Víťazov vyhlásia na slávnostnom udeľovaní cien 25. apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko