Na hlavný obsah

Fínom sa podarilo vyšliapať do snehu unikátny gigantický obrazec

Dokázali to za dva dni.

Fínom sa podarilo vyšliapať do snehu unikátny gigantický obrazec
Gigantický obrazec v snehu neďaleko fínskych Helsínk. Foto: SITA/AP

Na golfovom ihrisku neďaleko fínskej metropoly Helsinky sa skupinka nadšencov postarala o unikátny zjav. Vytvorila geometrický obrazec široký 160 metrov, ktorý vznikol za použitia lán, snežníc a tisícov krokov a upútal celosvetovú pozornosť, napísal v piatok (12. 2.) spravodajský server BBC News.

Za pozoruhodným výtvorom v juhofínskom meste Espoo stáli amatérsky umelec Janne Pyykkö a ďalších jedenásť dobrovoľníkov. Na pomoc si vzali snežnice a svoje umelecké dielo vyšliapali do snehu počas víkendu. Ide zrejme o najväčšiu kresbu v snehu, aká kedy vznikla vo Fínsku.

„Už predtým som robil menšie výtvarné návrhy, ale chcel som postúpiť na ďalšiu úroveň, urobiť niečo zložitejšie než predtým,“ povedal pre BBC Pyykkö, ktorý pracuje ako IT konzultant. Nechal sa inšpirovať britským umelcom Simonom Beckom, ktorý sa preslávil kresbami v snehu a rozhodol sa „vytvoriť niečo krásne“ v snehovej nádielke neďaleko svojho domu.

Vzorec prepojených tvarov pripomínajúcich vločku najprv navrhol na počítači a keď bol s jeho podobou spokojný, zohnal prostredníctvom sociálnej siete dobrovoľníkov – nadšencov milujúcich chôdzu na snežniciach.

Každý dobrovoľník dostal podrobný plán krokov, ktoré musel vyšliapať na snehom pokrytom golfovom ihrisku Löfkulla neďaleko Helsínk. Záujem, ktorý vyvolalo jeho dielo, umelca veľmi potešil a už teraz mu vraj idú po rozume ďalšie projekty. „Nabudúce by ale mohli byť o niečo menšie,“ dodal Pyykkö.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet