Na hlavný obsah

Kazachstan zaočkoval prvých ľudí ruskou vakcínou Sputnik V

Krajina vyvíja proti koronavírusu aj vlastnú očkovaciu látku.

Kazachstan zaočkoval prvých ľudí ruskou vakcínou Sputnik V
Na ilustračnej snímke výroba ruskej vakcíny Sputnik V. Foto: TASR/AP

Kazachstan spustil v pondelok (1. 2.) očkovanie obyvateľstva proti koronavírusu ruskou vakcínou Sputnik V. Ako prví ju dostali tamojší zdravotnícki predstavitelia. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že do krajiny, ktorá má 18,5 milióna obyvateľov, dorazilo prvých 22 000 dávok očkovacej látky.

Námestník ministra zdravotníctva Erlan Kijasov povedal, že po pondelňajšom podaní vakcíny za prítomnosti novinárov„nepociťoval nijaké nepohodlie“. Druhú dávku dostane o 21 dní. „Ak 50 percent populácie získa imunitu (proti koronavírusu), budeme sa môcť vrátiť k normálnej spoločnosti bez obmedzení, bez lockdownov,“ vyhlásil.

Spustenie očkovania kazašskou vakcínou známou pod názvom QazCovid, ktorá sa momentálne nachádza v tretej fáze klinických testov, sa očakáva v marci.

Po Sputniku siahli Maďarsko aj Mexiko

Kazachstan je prvou stredoázijskou postsovietskou krajinou, ktorá začala očkovanie ruskou vakcínou. Susedné Turkménsko už túto očkovaciu látku takisto schválilo, avšak zatiaľ neohlásilo začiatok očkovania. Uzbekistan, najľudnatejšia krajina v regióne s takmer 34 miliónmi obyvateľov, objednala 35 miliónov dávok v septembri.

Rusko svoju vakcínu pomenovanú po sovietskej družici zaregistrovalo vlani v auguste. Stalo sa tak ešte pred spustením rozsiahlych klinických štúdií, čo znepokojilo mnohých odborníkov. Tím, ktorý ju vyvinul, tvrdí, že má účinnosť viac ako 90 percent. Vakcínu si už objednali Bielorusko, Maďarsko, Mexiko, Argentína, aj Irán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet