Na hlavný obsah

Navaľného odviezli z väznice v Moskve. Zatiaľ sa nevie kam

Podľa právničky nejde o bežný postup.

Navaľného odviezli z väznice v Moskve. Zatiaľ sa nevie kam
Na snímke Alexej Navaľnyj počas súdneho pojednávania. Foto: TASR

Uväzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného eskortujú z Moskvy do inej väznice, uviedla Navaľného právnička Olga Michajlovová. Advokátka povedala, že úrady jej nepovedali, kam Navaľného vezú.

„Oznámili nám, že Navaľnyj opustil väzobnú väznicu, ale odmietli povedať, kam ho vezú. Očakávame, že keď dorazí na miesto, informujú o tom jeho príbuzných,“ dodala Michajlovová. Zdôraznila, že taký rýchly presun z väzenskej väznice do väzenského zariadenia, kde si má odsúdenec odpykať trest, sa vymyká bežnej praxi.

Navaľnému, ktorý je považovaný za hlavného súpera prezidenta Vladimira Putina na ruskej scéne, tento mesiac súd zmenil predtým uložený podmienečný trest na nepodmienečný. S odvolaním obhajoba neuspela a opozičný predstaviteľ si má odpykať zhruba 2,5 roka.

Navaľnyj bol pred rokmi odsúdený za spreneveru. Tvrdí ale, že bol odsúdený z politických dôvodov a že Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že bol odsúdený nespravodlivo, za čo mu Rusko už vyplatilo odškodné.

Kremeľ tvrdí, že s Navaľného uväznením nemá nič spoločné. Zatknutý bol 17. januára hneď po návrate do Ruska z Nemecka, kde sa päť mesiacov liečil z otravy nervovoparalytickou látkou. Otravu pripisuje Kremľu. Ruské úrady to odmietajú a obviňujú Navaľného zo spolupráce so západnými spravodajskými službami. Ten tieto tvrdenia zosmiešňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet