Na hlavný obsah

Navaľného trest chcú zmeniť na nepodmienečný, nechodil na úradné kontroly

Za mrežami by mohol stráviť tri a pol roka.

Navaľného trest chcú zmeniť na nepodmienečný, nechodil na úradné kontroly
Opozičná aktivista a kritik Kremľa Alexej Navaľnyj na snímke z augusta 2019. Foto: SITA/AP

Trest za spreneveru pre ruského opozičného aktivistu Alexeja Navaľného by sa mohol zmeniť z podmienečného na nepodmienečný. Ruská prokuratúra oznámila, že podporí návrh väzenskej služby na túto zmenu, informovala agentúra TASS. Kritik Kremľa je vo väzbe od svojho návratu do vlasti z Nemecka, kde sa zotavoval po pokuse o otravu nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok.

Prokuratúra uviedla, že od 1. januára do 17. augusta minulého roka sa Navaľnyj v rozpore s pravidlami podmienečného trestu niekoľkokrát nedostavil na kontrolu a po tom, čo ho v septembri prepustili z nemeckej nemocnice Charité, neprišiel na kontrolu ani raz.

O zmene podmienečného testu na nepodmienečný požiadala súd Federálna väzenská služba (FSIN) ešte pred Navaľného návratom do vlasti. Jeho právny zástupca pre agentúru Reuters uviedol, že Navaľnému by v takom prípade hrozilo tri a pol roka väzenia.

FSIN už skôr pre agentúru TASS uviedla, že Navaľnyj mal povinnosť chodiť na kontroly najmenej dvakrát za mesiac v dni, ktoré stanovil úrad dohliadajúci na plnenie podmienok trestu.

Proti uväzneniu Navaľného demonštrovali v nedeľu (31. 1.) v Rusku desaťtisíce ľudí. Polícia proti demonštrantom tvrdo zasiahla a podľa ruského webu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné aktivity, zatkla viac ako 5 300 osôb. Počet zadržaných bol podľa webu ešte vyšší, než minulú sobotu (23. 1.), keď sa tiež konali protesty v mestách naprieč Ruskom.

Navaľnyj bol v Rusku dvakrát podmienečne odsúdený. Tvrdí, že politici ho prenasledujú a odsúdený bol len preto, aby nemohol v prezidentských voľbách kandidovať proti Putinovi a hovorí, že Európsky súd pre ľudské práva ho očistil. Otravu novičokom opozičný líder pripisuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a tajnej službe FSB, čo Kremeľ popiera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet