Na hlavný obsah

Nočný zákaz vychádzania v Holandsku sa zrejme skončí, súd dal za pravdu skeptikom

Ide o prvé takéto opatrenie od druhej svetovej vojny.

Nočný zákaz vychádzania v Holandsku sa zrejme skončí, súd dal za pravdu skeptikom
Zatvorené obchody na ulici Dam street počas lockdownu v Amsterdame. Foto: TASR/AP

Holandský súd v utorok (16. 2.) nariadil vláde okamžité zrušenie zákazu nočného vychádzania, ktoré malo obmedziť šírenie koronavírusu. Podľa súdu nemá toto opatrenie náležitú oporu v zákonoch, dal tak za pravdu protestnej skupine koronavírusových skeptikov, uviedla agentúra DPA. Kabinet podľa agentúry Reuters uviedol, že rozhodnutie súdu preštuduje.

Vláda zaviedla v Holandsku prvý zákaz nočného vychádzania od 2. svetovej vojny 23. januára ako súčasť ďalších protiepidemických opatrení. Nasledovalo niekoľko čiastočne násilných protestov odporcov protiepidemických opatrení.

Holandská polícia uložila tisíce pokút za porušovanie zákazu vychádzania medzi 21.00 h a 05.30 h . Vláda počítala s tým, že nočný zákaz vychádzania bude po predĺžení z minulého týždňa platiť do 2. marca. Podľa súdu vláda nepreukázala „dostatočnú naliehavosť“ pre vyhlásenie takéhoto opatrenia.

„V tomto prípade nenastala taká naliehavá potreba. Ďalekosiahle opatrenie, ako je toto, musí mať oporu v primeraných zákonoch,“ konštatoval súd. Zákaz nočného vychádzania je podľa neho tiež výrazným obmedzením slobody pohybu a zásahom do života občanov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet