Na hlavný obsah

Zamestnanci si budú môcť vybrať medzi gastrolístkami a hotovosťou

Parlament schválil novelu Zákonníka práce.

Zamestnanci si budú môcť vybrať medzi gastrolístkami a hotovosťou
Na ilustračnej snímke gastrolístky. Foto: RTVS

Zamestnanec si na Slovensku bude môcť vybrať, či chce gastrolístok alebo finančný príspevok, upraví sa aj domácka práca a telepráca, zmeny nastanú tiež pri tripartite. Vyplýva to z novely Zákonníka práce, ktorú vo štvrtok (4. 2.) schválilo plénum Národnej rady (NR) SR hlasmi 86 zo 122 prítomných poslancov.

Od začiatku marca tohto roka dostanú zamestnanci možnosť vybrať si medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie. Právo výberu sa bude týkať len zamestnancov u zamestnávateľov, ktorí nezabezpečujú stravovanie vo vlastnom alebo zmluvnom stravovacom zariadení. Zároveň sa ponechávajú výnimky z možnosti voľby tam, kde už doteraz bol uplatňovaný finančný príspevok na stravovanie. Zamestnávateľ bude podľa rezortu práce môcť upraviť pravidlá, akým spôsobom sa realizuje výber zo strany zamestnanca. Zamestnanec by mal byť viazaný svojím výberom počas 12 mesiacov.

Plénum schválilo aj body zo spoločnej správy výborov, na základe čoho sa zavedie elektronická forma stravovacej poukážky, ktorá bude povinná od 1. januára 2023. Výnimkou sú prípady, keď sa elektronická stravovacia poukážka nebude môcť z objektívnych dôvodov použiť na pracovisku alebo v jeho blízkosti.

Zníži sa aj výška poplatku zamestnávateľa za sprostredkovanie stravovania z 3 % na maximálne 2 %. Majú sa tak znížiť náklady zamestnávateľa pri zabezpečovaní stravovania prostredníctvom gastrolístkov.

Zamestnancov aj zamestnávateľov budú v tripartite zastupovať najmenej po tri subjekty. Ak ďalšie subjekty nespĺňajú súčasné kritérium na členstvo v Hospodárskej a sociálnej rade (HSR) SR, ďalší zástupca zamestnancov alebo zamestnávateľov sa doplní do tripartity podľa veľkosti subjektov. Po vstupe do rady bude miesto takého člena garantované na 12 mesiacov. Ak sa po roku garantovaného členstva iné subjekty budú domnievať, že majú väčšiu reprezentatívnosť ako niektorý člen tripartity, budú môcť požiadať o vstup do HSR. V prípade sporu o členstvo v tripartite rozhodne rozhodca.

Zamestnávateľ po novom nebude mať povinnosť akceptovať odborovú organizáciu, ktorá nemá svojich členov v pracovnom pomere u zamestnávateľa. V prípade vzniku sporu, napríklad pri pochybnostiach, že u zamestnávateľa nie sú zamestnanci v pracovnom pomere zároveň členmi odborovej organizácie, by to mal riešiť nezávislý rozhodca. Ten by mal mať povinnosť vyriešiť spor do 30 dní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika