Na hlavný obsah

Po úzkom kontakte s pozitívnym sa izolujte, nie hneď testujte, pripomína rezort zdravotníctva

Ministerstvo zdravotníctva, upozorňuje na častú chybu.

Po úzkom kontakte s pozitívnym sa izolujte, nie hneď testujte, pripomína rezort zdravotníctva
Bezkontaktné dezinfekčné prístroje pribudli v uplynulých dňoch vo všetkých autobusoch a električkách, ktoré sú v rámci košickej mestskej hromadnej dopravy (MHD) v prevádzke. (Košice 17. decembra 2020) Foto: TASR

Vzhľadom na zhoršujúcu sa epidemickú situáciu na Slovensku ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na povinnosť karantény v prípade, ak bol niekto v úzkom kontakte s pozitívne testovanou osobou na COVID-19.

Osoby z úzkeho kontaktu sa majú izolovať hneď, ako túto skutočnosť zistia a dať sa otestovať najskôr na ôsmy deň od kontaktu. Na test sa je potrebné prihlásiť cez registračný formulár. Pri jeho vypĺňaní je potrebné uviesť, že došlo ku kontaktu s pozitívne testovanou osobou, alebo zadať príznaky ochorenia, ak sa také objavili. V prípade príznakov je možné využiť antigénové testovanie, pri bezpríznakovom priebehu testovanie RT-PCR.

Povinná karanténa má za úlohu zabrániť ďalšiemu šíreniu nákazy. U ľudí bez príznakov karanténa trvá 14 dní, aj v prípade, že podstúpia testovanie s negatívnym výsledkom. Ak sa u jednotlivca vyskytne akýkoľvek z klinických príznakov ochorenia počas doby 14 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou, o ukončení karantény rozhoduje všeobecný lekár.

Rezort zdôrazňuje, že aj miernejšie zdravotné komplikácie je nutné konzultovať s lekárom, aby sa zabránilo zhoršeniu zdravotného stavu pacienta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko