Na hlavný obsah

Politológovia nevidia v postoji Remišovej partizánstvo voči vláde. Krajčí podľa nich zmeškal vlak

Matovič mení stratégiu.

Politológovia nevidia v postoji Remišovej partizánstvo voči vláde. Krajčí podľa nich zmeškal vlak
Na snímke vľavo Veronika Remišová a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Foto: TASR

Za odmietavým postojom strany Za ľudí k použitiu vakcíny Sputnik V bez jej registrácie nie je podľa politológov partizánstvo voči vláde premiéra Igora Matoviča (OĽANO). Argumenty, ktoré použila predsedníčka strany Veronika Remišová, považujú za racionálne.

„Podľa toho, ako sa doteraz správala strana Za ľudí a pani Remišová, ju neupodozrievam z nejakého politikárčenia,“ povedala v relácii Z prvej ruky na Rádiu Slovensko Darina Malová z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Miroslav Řádek z Katedry politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka si myslí, že vo veci možnej objednávky ruskej vakcíny je potrebné vnímať aj zahraničnopolitický rozmer. „Viac ako 15 rokov sme členmi Európskej únie, považujeme sa za európsky štát, ale zrazu v kritickej situácii chceme hrať podľa iných pravidiel,“ upozornil.

Premiér Matovič sa podľa neho po projektoch celoplošného testovania zameral na to, aby Slovensko patrilo medzi štáty s najvyšším percentom zaočkovanej populácie v Európe. K tomu by pri meškajúcich dodávkach od iných výrobcov mohol dopomôcť práve Sputnik. Ruská vakcína však doposiaľ neprešla schvaľovacím procesom Európskej agentúry pre lieky (EMA) tak, ako iné vakcíny používané v EÚ. „Veronika Remišová to nazvala správnymi slovami. Išlo by o experiment,“ skonštatoval Řádek.

Malová považuje za nešťastné, že premiér komunikuje skôr so svojimi priaznivcami na sociálnych sieťach ako s koaličnými partnermi. „Rád komunikuje so svojimi voličmi priamo. Fungovanie koalície si ale vyžaduje, aby najskôr boli informovaní koaliční partneri, až potom sa komunikovalo s voličmi.“

Podotkla, že v zložitej situácii sa spolu s predsedom vlády ocitol aj minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO). Súhlasí s kritikou, že šéf rezortu zdravotníctva mal pred Vianocami vyvíjať väčší tlak na tvrdý lockdown, aj pod hrozbou svojho odstúpenia. „Minister Krajčí už takpovediac zmeškal vlak. Ak by teraz rezignoval, bude to chápané ako akt zúfalstva,“ skonštatovala politologička.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko