Na hlavný obsah

Útok na Kapitol prešetrí nezávislá komisia, zriadi ju Snemovňa reprezentantov

Podobný orgán vznikol po útokoch z 11. septembra 2001.

Útok na Kapitol prešetrí nezávislá komisia, zriadi ju Snemovňa reprezentantov
Archívne foto - útok na Kapitol zo 6. januára 2021. Foto: SITA/AP

Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiová oznámila, že zákonodarcovia zriadia nezávislú komisiu, ktorá prešetrí útok stúpencov exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol. Podobný orgán vznikol po teroristických útokoch z 11. septembra 2001, informovala agentúra AP.

Pelosiová uviedla, že komisia „prešetrí a predloží správu o okolnostiach a príčinách spojených s domácim teroristickým útokom na komplex zo 6. januára“ tohto roka. V liste adresovanom demokratickým kolegom ďalej uvádza, že Snemovňa reprezentantov tiež poskytne dodatočné výdavky na zvýšenie bezpečnosti v Kapitole.

Aj viac ako mesiac po násilnostiach, v dôsledku ktorých prišlo o život päť ľudí, je sídlo Kongresu stále obohnaná plotom s ostnatým drôtom a stráži ju 5 000 príslušníkov Národnej gardy. Tí by mali odísť až v polovici marca. Zákonodarcovia teraz diskutujú, či nechať okolo Kapitolu postaviť trvalé zábrany, s čím niektorí nesúhlasia.

Trump pre útok čelil ústavnej žalobe

Stúpenci exprezidenta Donalda Trumpa 6. januára zaútočili na budovu Kapitolu, kde sa práve vtedy členovia Kongresu pripravovali definitívne potvrdiť volebné víťazstvo Joea Bidena. K pochodu na Kapitol ich predtým vyzval samotný Trump, ktorý zároveň zopakoval nepodložené tvrdenia o tom, že Biden nad ním zvíťazil len vďaka rozsiahlym volebným podvodom.

Trump neskôr poprel, že by svojich stúpencov podnecoval k násilnostiam. V tejto súvislosti čelil aj po odchode z prezidentskej funkcie procesu ústavnej žaloby (impeachmentu), spod ktorej ho americký Senát v sobotu (13. 2.) oslobodil v pomere 57 k 43 hlasov. K dosiahnutiu potrebnej dvojtretinovej väčšiny chýbalo desať hlasov.

Viacerí zákonodarcovia v nedeľu (14. 2.) aj napriek oslobodzujúcemu rozsudku pre Trumpa naznačili, že záležitosť stále nepovažujú za doriešenú a chcú začať aj mnoho iných vyšetrovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet