Na hlavný obsah

Biden nariadi štátom, aby do mája umožnili každému nad 18 rokov prihlásiť sa na očkovanie

USA zrušia prioritné očkovanie na základe veku či zdravotného stavu.

Biden nariadi štátom, aby do mája umožnili každému nad 18 rokov prihlásiť sa na očkovanie
Armádni zdravotnícki špecialisti plnia injekčné striekačky vakcínou Pfizer proti ochoreniu COVID-19 počas hromadného očkovania v americkom Miami na Floride. (9. marca 2021) Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (11. 3.) oznámil, že nariadi všetkým štátom, aby umožnili každému obyvateľovi staršiemu ako 18 rokov prihlásiť sa na očkovanie proti koronavírusu najneskôr do 1. mája. Vyjadril sa tak v televíznom prejave, ktorý predniesol pri príležitosti prvého výročia od vyhlásenia globálnej pandémie koronavírusu.

Znamená to, že štáty budú musieť upustiť od prioritného očkovania na základe veku či zdravotného stavu, približuje agentúra AFP. Biden pripomenul, že toto nariadenie neznamená, že do začiatku mája aj naozaj budú zaočkovaní všetci občania, ktorí o to požiadajú.

Zdôraznil, že americkým zdravotným úradom sa darí očkovať rýchlejšie, ako sa predpokladalo, a tak sú USA „na ceste k dosiahnutiu podania 100 miliónov dávok (vakcíny) v 60. deň môjho úradovania,“ priblížil Biden, ktorého citoval britský denník The Guardian. Biden sa skôr vyjadril, že jeho cieľom bude najmenej 100 miliónov občanov zaočkovaných prvou dávkou vakcíny do 100. dňa vládnutia jeho administratívy.

Prezident USA zároveň apeloval na Američanov, aby v boji proti koronavírusu nepoľavovali a naďalej dodržiavali dostatočné odstupy a nosili ochranné rúška. Predovšetkým však podporil zaočkovanie drvivej väčšiny obyvateľov, ktoré je podľa neho jediným východiskom z tejto pandemickej situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet