Na hlavný obsah

Biden si myslí, že Putin je vrah. Zaplatí za údajné zásahy do volieb v USA, tvrdí

Urazil našich občanov, reagujú na Bidena Rusi.

Biden si myslí, že Putin je vrah. Zaplatí za údajné zásahy do volieb v USA, tvrdí
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Ruský prezident Vladimír Putin zaplatí za snahu zasiahnuť do minuloročných prezidentských volieb v Spojených štátoch, ktorú pripisujú Moskve americkí tajní. V rozhovore pre televíziu ABC News to povedal šéf Bieleho domu Joe Biden, ktorého administratíva vraj čoskoro odhalí ďalšie kroky. Prezident USA tiež pripustil, že Putina považuje za vraha.

„Zaplatí za to,“ odpovedal Biden na otázku, ako si hlava štátu predstavuje reakciu na utorkovú (16. 3.) správu riaditeľstva amerických tajných služieb o zahraničných aktivitách spojených s nedávnymi voľbami. Odtajnený materiál obviňuje ruského prezidenta z toho, že schválil operáciu s cieľom podporiť šance vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa a podkopať dôveru vo volebný proces.

Biden odkázal Putinovi, nech je pripravený

Biden povedal, že po nástupe do Bieleho domu absolvoval dlhý rozhovor so šéfom Kremľa, pričom ho varoval: „Ak dôjde k záveru, že k tomu došlo, buďte pripravený.“ To, ako bude Washington reagovať na nové zistenia spravodajcov, Biden bližšie nekomentoval. „Dozviete sa to čoskoro,“ uviedol.

Snahy ovplyvniť výsledky volieb v prospech Trumpa a rozdúchavať nezhody v americkej spoločnosti pripisovali americkí vyšetrovatelia ruským aktérom už po voľbách v roku 2016. Okrem iného dospeli k záveru, že ruská vojenská rozviedka GRU stála za únikom internej komunikácie medzi predstaviteľmi Demokratickej strany, ktorý vyvolal búrku v závere predvolebnej kampane. Moskva všetky obvinenia odmieta.

Biden zároveň uviedol, že existujú témy, pri ktorých je v záujme Moskvy a Washingtonu spolupracovať. Pri rokovaní so zahraničnými lídrami je podľa neho najdôležitejšie poznať ich. „Takže poznáte Vladimira Putina. Myslíte si, že je to zabijak?“ spýtal sa moderátor ABC News. „Hmm, myslím,“ odpovedal Biden.

Rusi reagujú

Predseda ruskej Štátnej dumy, dolnej komory parlamentu, a Putinov spolupracovník Vjačeslav Volodin podľa agentúry AFP kritizoval Bidenove výroky ako „hystériu prameniacu z bezmocnosti“. „Putin je náš prezident a útoky na neho sú útoky na našu krajinu,“ zdôraznil s tým, že Biden urazil ruských občanov.

Senátor Vladimir Džababarov povedal agentúre TASS, že Bidenove výroky nestoja za komentár, pretože „žiadny politik takej úrovne si niečo také dovoliť nemôže“. Amerika by si podľa neho mala radšej hľadieť sama seba, veď „sa mieša všade, kde sa dá miešať“.

Šéf zahraničného výboru Dumy Leonid Sluckij zdôraznil, že Rusko sa do amerických volieb nevmiešavalo a za absurdné označil americké vyhrážky ďalšími sankciami proti Rusku. „Na akékoľvek reštriktívne opatrenia zo strany USA nájdeme jasnú a primeranú odpoveď,“ povedal pre TASS poslanec Sluckij.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet