Na hlavný obsah

Do čakárne na očkovanie sa prihlásilo už viac ako 120 000 ľudí

Aplikácia postupne prejde zmenami.

Do čakárne na očkovanie sa prihlásilo už viac ako 120 000 ľudí
Zľava na snímke podpredseda vlády, minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO) a podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) hovoria o výsledkoch aplikácie Čakáreň. Foto: SITA

Takzvaná čakáreň, ktorá slúži ako systém registrácie na očkovanie proti ochoreniu COVID-19, funguje aj po 24 hodinách bez problémov. Eviduje už viac ako 126 000 prihlásených. Uviedol to vo štvrtok (18. 3.) minister financií dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva Eduard Heger (OĽANO).

„Verím, že je to najspravodlivejší nástroj. Nerozhoduje rýchlosť, ale faktor veku. Vďaka čakárni môžu deti a vnuci zaregistrovať svojich rodičov či starých rodičov,“ podotkol s tým, že viacerým už do 24 hodín prišla SMS správa s termínom vakcinácie. Nový registračný formulár je súčasťou stránky korona.gov.sk. Záujemcovia sa môžu prihlásiť aj cez infolinku 0800 174 174.

Po registrácii príde žiadateľovi SMS správa a email s potvrdením registrácie a s PIN kódom, ktorý bude žiadateľovi slúžiť v prípade, ak bude chcieť zmeniť termín či miesto očkovania. Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) bude žiadateľa informovať o termíne a mieste vakcinácie najneskôr 48 hodín pred samotnou vakcináciou.

Aplikácia by mala postupne prejsť zmenami. Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) spresnila, že by sa mali týkať napríklad toho, aby sa manželia mohli prihlásiť na očkovanie spolu, alebo aby systém prepájali s riešeniami na úrovni Európskej únie – aby ľudia obdržali digitálny očkovací preukaz alebo potvrdenie, že sú zaočkovaní. Postupne budú v aplikácii pribúdať aj nové vakcinačné centrá, ktoré vzniknú.

Štátna tajomníèka Ministerstva zdravotníctva SR Jana Ježíková poèas tlaèovej konferencie o výsledkoch aplikácie Èakáreò po 24 hodinách, ktorá slúži na prihlasovanie na oèkovanie proti COVID-19. Bratislava, 18. marec 2021. Foto: SITA/Jana Birošová

Ako zdôraznila štátna tajomníčka rezortu zdravotníctva Jana Ježíková, každé očkovacie miesto si vytvára aj miesta pre náhradníkov (ZŤP, ľudia so závažnými a stredne závažnými ochoreniami či tí nad 50 rokov). Týždenná kapacita je podľa nej zhruba 150 000 ľudí, ktorých môžu zaočkovať. Dodala, že momentálne nie je možné si vybrať vakcínu, ktorou by sa chceli ľudia očkovať (Pfizer/BioNTech a Moderna pre ľudí nad 70 rokov, AstraZeneca pre ľudí od 60 do 70 rokov, pozn.).

„Tento mesiac by sa mala otvoriť aj ďalšia veková skupina na očkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech, ak budú prichádzať dodávky vakcín tak, ako majú,“ doplnila s tým, že ďalšia vakcína od firmy Johnson & Johnson by na Slovensko mohla prísť v druhom kvartáli tohto roka. Špecifická je tým, že je jednodávková. „Chceme ňou očkovať tých, ktorí majú horšiu dostupnosť k vakcinačným centrám, najmä imobilných,“ vysvetlila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko