Na hlavný obsah

Došla nám trpezlivosť a 15. apríla otvárame za každých okolností, tvrdia kaderníci či manikérky

Niektoré prevádzky už rok fungujú v obmedzenom režime.

Došla nám trpezlivosť a 15. apríla otvárame za každých okolností, tvrdia kaderníci či manikérky
Na sníme kaderníčka umýva vlasy zákazníčke. Foto: TASR/AP

Prevádzkovatelia kaderníctiev, manikúr či pedikúr tvrdia, že im došla trpezlivosť a 15. apríla otvoria svoje prevádzky za každých okolností. Od zákazníkov budú žiadať negatívny test, povinné budú aj respirátory. Vládu žiadajú, aby zobrala na vedomie ich ťažkú ekonomickú situáciu a začala s nimi komunikovať.

Prevádzkovatelia služieb v oblasti zdravia a krásy musia už rok fungovať v obmedzenom režime. Mnohí nesúhlasia s tým, že ak chcú mať nejaký príjem, musia chodiť k svojim klientom domov. Považujú to za nezmyselné a nebezpečné. Pri práci v domácnostiach navyše nemajú k dispozícii elektronickú pokladnicu, môžu teda pracovať na čierno a bez bloku.

Naše prevádzky sú ďaleko bezpečnejšie ako podomová práca. Máme dosť čiernej ekonomiky, máme dosť nebezpečenstva, máme dosť toho, aby sme robili ako nejaké myši v temnote a niekde niekomu liezli po domoch,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko prezidentka asociácie krásy Karolína Volková.

Vládu žiadajú o pomoc

Vzhľadom na klesajúce čísla infikovaných považujú otvorenie svojich prevádzok za nevyhnutné. V spoločnom memorande teda žiadajú vládu o pomoc.

Prioritne žiadame žiadosti o finančné príspevky pomoci pri poklese tržieb nezamietať, ale schváliť a urýchlene vyplácať. Tiež zjednodušiť systém opatrení vyplácania finančnej pomoci, poskytovať automatické vypracovanie splátkového kalendára pre dlžníkov štátu,“ uviedla Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti.

Otváranie po Veľkej noci?

Z projektu Prvá pomoc vyplatil rezort práce viac ako 9 600 žiadateľom z oblasti kaderníckych a kozmetických služieb vyše 20 miliónov eur. O pomoc môžu požiadať v rámci dvoch opatrení.

Môžu požiadať o príspevok z pohľadu poklesu tržieb – a to vo výške od 330 do 870 eur. V prípade, že si odvody neplatili, môžu požiadať o príspevok z opatrenia č. 4 a výška príspevku pri žiadostiach za február je 360 eur na mesiac,“ priblížila hovorkyňa ministerstva práce Eva Rovenská.

Podnikatelia zdôrazňujú, že sú diskusii otvorení. Ak k nej nedôjde, svoje prevádzky 15. apríla za prísnych hygienických opatrení otvoria. Hlavný hygienik Ján Mikas naznačil, že tieto prevádzky by sa mohli otvárať už po veľkonočných sviatkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko