Na hlavný obsah

EMA sa bude opätovne zaoberať bezpečnosťou vakcíny od AstraZenecy

Vydá aktualizáciu odporúčaní.

EMA sa bude opätovne zaoberať bezpečnosťou vakcíny od AstraZenecy
Na snímke striekačky a balenie s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) sa bude budúci týždeň opäť zaoberať posudzovaním bezpečnosti vakcíny proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom v stredu (31. 3.) agentúra DPA.

O správe a ďalších analýzach expertnej skupiny, ktorá sa zišla už v pondelok (29. 3.), sa má rokovať na zasadnutí bezpečnostného výboru EMA v termíne 6.-9. apríla. Následne sa očakáva, že vydá aktualizáciu odporúčaní pre použitie tejto očkovacej látky, uviedla EMA pre DPA.

Bristko-švédska farmaceutická firma v stredu tiež potvrdila, že svoju očkovaciu látku plánuje premenovať – jej nový názov bude Vaxzevria. Toto pomenovanie podľa spoločnosti schválila i EMA a jeho uvedenie sa očakáva do šiestich mesiacov.

„Premenovanie na trvalú obchodnú značku je bežné a plánovalo sa už celé mesiace,“ uviedla AstraZeneca vo vyhlásení.

EMA vydala 18. marca vyhlásenie o tom, že vakcína od firmy AstraZeneca nemá priame spojenie s prípadmi krvných zrazenín a je „bezpečná a účinná“. Dodala tiež, že prípady trombóz po zaočkovaní bude naďalej skúmať.

K tomuto zisteniu odborníci agentúry dospeli po takmer dvojtýždňovom vyšetrovaní, do ktorého boli zapojené všetky vnútroštátne orgány z každého členského štátu EÚ a tiež zo Spojeného kráľovstva, vrátane  nezávislých odborníkov na poruchy zrážania krvi.

Nemecko v utorok (30. 3.) rozhodlo, že vakcína od AstraZenecy sa bude v krajine podávať len osobám starším ako 60 rokov. Mladší ľudia sa ňou môžu zaočkovať na vlastné riziko po dohode s lekárom v prípade, že patria do skupiny osôb, ktorým hrozí vážny priebeh choroby COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet