Na hlavný obsah

Krajčí odvolal šéfa Národného centra zdravotníckych informácií

Jeho nástupca chce priniesť expertov na IT technológie.

Krajčí odvolal šéfa Národného centra zdravotníckych informácií
Na snímke teraz už bývalý generálny riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Peter Bielik. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v utorok (9. 3.) odvolal z funkcie riaditeľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Petra Bielika. Od stredy (10. 3.) povedie toto centrum dočasne, teda do ukončenia riadneho výberového konania, Róbert Suja. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Prvoradou úlohou nového riaditeľa NCZI bude stabilizovať situáciu a procesy v inštitúcii v prospech verejnosti a jej užívateľského komfortu v tejto vážnej situácii, v ktorej sa Slovensko v súvislosti v boji s pandémiou COVID-19 nachádza,“ spresnila. Doplnila, že nový šéf NCZI deklaroval pripravenosť priniesť expertov na IT technológie s dôrazom na bezpečnosť.

Odvolanie Bielika prišlo deň po tom, čo systém pre registráciu na očkovanie v pondelok (8. 3.) pred 20.00 h skolaboval. NCZI, ktoré formulár spravuje, vzápätí vyhlásilo, že išlo pravdepodobne o hackerský útok. Podľa informácií RTVS ale stránka jednoducho nevydržala nápor množstva užívateľov. Odznelo to v poludňajšom Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Krajčí sa v utorok večer ospravedlnil za komplikácie spojené s prihlasovaním na očkovanie. S výrazným náporom na prihlasovanie sa podľa neho nepočítalo. „Problémy by sa mali vyriešiť do týždňa. Žiadam ľudí o trpezlivosť,“ povedal s tým, že zodpovednosť vyvodil práve odvolaním Bielika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko