Na hlavný obsah

Krajiny EÚ sa nedohodli na prerozdelení vakcín od Pfizer/BioNTech

Rokovania majú pokračovať vo štvrtok.

Krajiny EÚ sa nedohodli na prerozdelení vakcín od Pfizer/BioNTech
Na snímke zdravotníčka ukazuje ampulku s vakcínou od konkorzia Pfizer/BioNTech. Foto: TASR/AP

Krajiny Európskej únie v stredu (31. 3.) nedospeli k dohode na rozdelení desiatich miliónov vakcín od spoločností Pfizer a BioNTech, ktoré majú v druhom štvrťroku kompenzovať niektorým štátom ich doterajšie nižšie prídely. Rokovania budú pokračovať vo štvrtok 1. apríla.

Prerozdelenie vakcín, ktoré žiadal najmä rakúsky kancelár Sebastian Kurz, bolo minulý týždeň hlavnou spornou témou videokonferencie únijných prezidentov a premiérov. Tí po niekoľkohodinovej debate nenašli spoločnú reč a rozhodli sa poveriť vyriešením problému svojho veľvyslanca pri EÚ. Kurz požadoval, aby Rakúsko bolo medzi krajinami, ktoré dostanú kompenzáciu. Väčšina ostatných štátov na čele s Nemeckom je však proti, keďže Rakúsko na rozdiel od Bulharska, Lotyšska, Estónska, Chorvátska, Slovenska či Česka nedostalo v rámci spoločných nákupov podpriemerné množstvo.

Portugalské predsedníctvo EÚ preto v utorok (30. 3.) večer prišlo s návrhom, aby sa sedem miliónov vakcín zo spomínanej zásielky rozdelilo štandardne podľa počtu obyvateľov. Zvyšné tri milióny majú zamieriť do šestice spomínaných krajín.

Veľvyslanci by však museli návrh schváliť jednomyseľne a zástupcovia Rakúska a niektorých ďalších štátov návrh v stredu nepodporili. Podľa diplomatov Rakúsko hrozilo aj tým, že zablokuje ďalšie spoločné únijné nákupy, čo však podľa právnikov zrejme nemôže.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet