Na hlavný obsah

Ministerka spravodlivosti Kolíková podáva demisiu

Matovičovu vládu opúšťa ďalší člen.

Ministerka spravodlivosti Kolíková podáva demisiu
Na snímke zľava Mária Kolíková a Veronika Remišová (obe Za ľudí). Foto: SITA

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) podáva demisiu. Na utorkovej (23. 3.) tlačovej konferencii to uviedla šéfka strany Za ľudí, vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová. S prezidentkou Zuzanou Čaputovou sa Kolíková stretne v utorok o 16.00 h.

Šéfka rezortu justície podľa Remišovej dospela k rozhodnutiu po dlhej úvahe. Podotkla, že svoju prácu si vždy robila dobre. „Žiadne kreslo však nestojí za to, aby trpela celá krajina. Platí to pre Za ľudí aj ostatných vládnych partnerov. Preto ich vyzývam, aby sa pozerali iba na záujmy ľudí na Slovensku,“ odkázala vicepremiérka, ktorá rezort justície dočasne povedie.

Zdôraznila, že najlepším riešením vládnej krízy je pre ňu naďalej štvorkoalícia. Verí, že po ďalších rokovaniach prídu riešenia. „Keď však budem vidieť, že nikam nevedú, podniknem rovnaké gesto ako Mária Kolíková,“ dodala s tým, že chce počkať do pondelka (29. 3.). Pripomenula, že ak by tiež podala demisiu, znamenalo by to odchod strany Za ľudí z vládnej koalície.

Demisia ako krok k riešeniu krízy

Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská uviedla, že strana bude Kolíkovú podporovať za ministerku spravodlivosti, ak dôjde k rekonštrukcii vlády. „Som pripravená sa na ministerstvo spravodlivosti vrátiť,“ doplnila Kolíková.

Odchádzajúca ministerka je naďalej presvedčená, že súčasná vláda môže byť vládou zmeny. Ako príklad uviedla aj reformy, ktoré začala na rezorte spravodlivosti – zriadenie Najvyššieho správneho súdu SR, zákon o zaistení majetku či novú súdnu mapu, ktorá mala priniesť rýchlejšie rozhodnutia súdu i kvalitnejších sudcov.

„Nemôžem povedať, že by som nemala podporu koaličných partnerov, avšak urobiť takúto veľkú reformu je potrebné v pokojnej spoločnosti. Moja demisia by mohla pomôcť k tomu, aby sme vyriešili krízu,“ podotkla s tým, že strana Za ľudí splnila jednu z podmienok Igora Matoviča (OĽANO), ktoré majú prispieť k zmene na poste predsedu vlády.

Šeliga ako minister? Špekulácie, tvrdí Kolíková

Dohady o tom, že na post ministra spravodlivosti sa z parlamentu presunie jeho súčasný podpredseda Juraj Šeliga (Za ľudí), označila Kolíková za špekulácie. Ona sama sa vráti do parlamentu.

Informácie o tom, že premiér Matovič by v rekonštruovanej vláde zasadol do kresla vicepremiéra pre boj proti korupcii, označila Kolíková za kreatívny návrh, ktorý však „nie je v nesúlade s požiadavkou (Za ľudí) na výmenu premiéra.“ Problém nemá ani Remišová. „Tak nebola formulovaná naša požiadavka,“ priblížila vicepremiérka s tým, že požiadavkou Za ľudí bola výmena na poste premiéra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko