Na hlavný obsah

Odídenci zo Za ľudí Kollár a Valášek sa do koalície nevrátia

Svoj odchod považujú za definitívny.

Odídenci zo Za ľudí Kollár a Valášek sa do koalície nevrátia
Na kombosnímke zľava Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Foto: TARS/kombosnímka: RTVS

Poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek (obaja nezaradení) vyhlásili, že sa nevrátia na svoje pozície v parlamente ani v strane Za ľudí, odkiaľ pred niekoľkými týždňami odišli. Otázka ich návratu sa objavila po tom, ako vládna koalícia ohlásila vyriešenie krízy a zmenu na poste premiéra.

„Platí tiež, že podmienky, ktoré nás viedli k odchodu, sa zásadne nezmenili. Keď začalo byť jasné, že Igor Matovič nie je spôsobilý riadiť vládu a viesť krajinu, vyzvali sme na jeho odchod. Zdôrazňujeme odchod, nie posun z prvej najmocnejšej pozície vo vláde do druhej,“ uviedli spoločne na sociálnej sieti.

Výmenu postov medzi premiérom Igorom Matovičom a ministrom financií Eduardom Hegerom (obaja OĽANO) nepovažujú za vyvodenie politickej zodpovednosti, ale za „šarádu zamaskovaná ako rošádu“. Valášek pôsobil v Národnej rade (NR) SR ako predseda výboru pre európske záležitosti, Kollár bol členom predsedníctva strany Za ľudí.

Niektoré kroky by podľa nich mali ostať jednosmerné. „Ak bude každý odchod len predvojom návratu, ľudia stratia zvyšky dôvery v politiku a v politikov a zostane im len cynizmus,“ dodali. Narážali pritom na to, že takmer všetci ministri, ktorí počas koaličnej krízy podali demisie, oznámili záujem vrátiť sa späť na ministerstvá. Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová sa v súvislosti s oboma poslancami v nedeľu (28. 3.) vyjadrila, že dvere v strane majú otvorené.

Kollár aj Valášek vyjadrili vieru, že „vzkriesená“ štvrokoalícia bude fungovať, oni sami sa chcú ďalej venovať príprave „zmysluplnej“ alternatívy. Koalíciu a poslanecký klub Za ľudí opustil ako prvý 17. februára Miroslav Kollár, 1. marca ho nasledoval Tomáš Valášek. Pri svojich odchodoch vyjadrili nespokojnosť s riadením boja proti pandémii vládou aj nesúhlas s rozhodnutím Igora Matoviča nakúpiť neregistrovanú vakcínu Sputnik V.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko