Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová poverí Eduarda Hegera zostavením vlády

Hlave štátu predloží aj mená členov novej vlády.

Prezidentka Čaputová poverí Eduarda Hegera zostavením vlády
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo minister financií SR Eduard Heger (OĽANO) počas prijatia v Prezidentskom paláci. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová poverí ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) zostavením vlády. Prezidentka tiež prijme demisiu premiéra Igora Matoviča (OĽANO).

Dohodli sme sa, že zajtra (30. 3.) prídem aj s pánom súčasným premiérom, aby sme vykonali akt demisie a poverenia,“ povedal Heger v pondelok (29. 3.) vo vyhlásení po stretnutí s hlavou štátu. Heger predloží Čaputovej aj mená členov nového kabinetu.

Matovič v nedeľu (28. 3.) navrhol, aby v záujme vyriešenia vládnej krízy v kabinete došlo k výmene medzi ním a Hegerom. Hegerovi vyjadrili podporu aj ďalšie koaličné strany – Sme rodina, Za ľudí aj SaS.

Členmi rekonštruovanej vlády by sa za SaS mali opätovne stať Richard Sulík (hospodárstvo), Branislav Gröhling (školstvo), Ivan Korčok (zahraničné veci), za stranu Za ľudí Mária Kolíková (spravodlivosť), ktorí minulý týždeň podali demisiu.

Do Hegerovej vlády sa nechystá exminister práce Milan Krajniak (Sme rodina). „Aj preto, že som dal demisiu s vedomím, že podávam demisiu a nie ako “vydierku” s tým, že sa okamžite “hlásim do služby”. To je moja reflexia posledných týždňov,“ napísal na sociálnej sieti.

Novým šéfom rezortu zdravotníctva by sa mal stať Vladimír Lengvarský, súčasný riaditeľ vojenskej nemocnice v Ružomberku. „Môžeme potvrdiť, že generál Vladimír Lengvarský bol oslovený s ponukou na pozíciu ministra zdravotníctva,“ uviedla pre Rádiožurnál hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková s tým, že ďalšie kroky v tomto smere budú závisieť od osobného rozhodnutia Lengvardského, predsedu vlády a prezidentky.

Post ministra zdravotníctva sa uvoľnil po demisii Mareka Krajčího (OĽANO), ktorú požadovali SaS aj Za ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko