Na hlavný obsah

Spojené štáty začínajú očkovať vakcínou od Johnson & Johnson

V pondelok začali s rozvozom dávok.

Spojené štáty začínajú očkovať vakcínou od Johnson & Johnson
Na archívnej snímke z júla 2020 ampulka s vakcínou proti ochoreniu COVID-19 od americkej spoločnosti Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Americká firma Johnson & Johnson (J&J), ktorej vakcínu schválil na použitie proti ochoreniu COVID-19 v noci na nedeľu (28. 2.) americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), začala s rozvozom dávok. Prví Američania by mali byť touto látkou, pri ktorej postačí len jedna dávka, zaočkovaní do 24 až 48 hodín, povedal v pondelok (1. 3.) šéf firmy Alex Gorsky.

J&J je tretia povolená vakcína v USA, doteraz očkovali vakcínami firiem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Rýchlejšie očkovanie spomalí rozvoj mutácií

„Čím rýchlejšie sa podarí všetkých zaočkovať, tým nižšie bude riziko rozvoja ďalších variantov vírusu,“ povedal Gorsky. Tento týždeň chce firma rozviezť štyri milióny dávok, do konca marca 20 miliónov a do júna 100 miliónov.

Nový koronavirus sa šíri na planéte viac ako rok a objavujú sa nové mutácie, proti ktorým sa niektoré z vakcín vrátane J&J zdajú byť menej účinné ako proti pôvodnej forme vírusu.

Gorsky ale verí, že vakcína jeho firmy bude účinná aj proti novým mutáciám, čo dokazujú klinické testy v Juhoafrickej republike (JAR) a v Brazílii. Firma momentálne pracuje na vakcíne zameranej špecificky na mutáciu objavenú prvýkrát v JAR, do leta sa majú začať testy na veľkých skupinách ľudí.

V USA, ktoré majú zhruba 330 miliónov obyvateľov, pokračuje zostupná tendencia počtu nových ochorení aj úmrtí ľudí, ktorí ochoreli na COVID-19. V dôsledku pandémie už v USA umrelo 513 000 ľudí, infikovalo sa viac ako 28, 6 miliónov ľudí. Najnovším problémom v USA je aktuálne malý záujem o testovanie – zatiaľ čo začiatkom januára sa tam týždenne robilo 14 miliónov testov, na konci februára to bolo iba desať miliónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet