Na hlavný obsah

V očkovacom centre bratislavského kraja zaočkujú 2 500 ľudí denne

Otvoriť ho chcú už počas najbližšieho víkendu.

V očkovacom centre bratislavského kraja zaočkujú 2 500 ľudí denne
Na snímke Národný futbalový štadión (NFŠ), v ktorom bude prebiehať vakcinácia proti COVID-19 v priestoroch veľkokapacitného očkovacieho centra. Foto: TASR

Národný futbalový štadión (NFŠ) v Bratislave sa zmení na veľkokapacitné očkovacie centrum. Očkovať by sa v ňom malo začať už počas najbližšieho víkendu (13. – 14. 3.) a vakcínu by denne mohlo dostať až 2 500 ľudí. Slúžiť bude nielen Bratislavčanom, ale aj všetkým obyvateľom kraja z okolitých okresov.

Príprave očkovacieho centra sa zamestnanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) venovali počas uplynulých týždňov, kraj bude zodpovedať aj za jeho prevádzku. „Jedenásteho februára nám poslali list z ministerstva zdravotníctva, že by sme mohli koordinovať očkovanie v kraji. Nemali sme nič a toto celé sme vytvorili za štyri týždne,“ uviedol riaditeľ odboru zdravotníctva v kraji Tomáš Szalay. Teraz už čakajú len na jediné – že NCZI zaradí ich centrum do svojho systému a ľudia sa tak budú môcť prihlásiť aj na očkovanie na NFŠ.

Štadión kraj vyhodnotil ako najvhodnejšie miesto vďaka jeho polohe v širšom centre Bratislavy, dobrej dopravnej dostupnosti, možnosti parkovania aj vďaka bezpečnosti a hygienickým podmienkam. „Toto centrum bude úplne bezkonkurenčné v oblasti služieb aj bezpečnosti pre všetkých, ktorí sa sem prídu zaočkovať,“ podotkol predseda BSK Juraj Droba.

Týždennú dodávku minú za dva dni

Očkovať sa zatiaľ bude len počas víkendov, kraj je totiž závislý od dodávok vakcín, ktoré prerozdeľuje ministerstvo zdravotníctva. V centre budú ľuďom podávať vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, z ktorej aktuálne dostávajú jednotlivé kraje približne 5 000 dávok týždenne. „V centre dokážeme s dvanástimi lekármi denne urobiť 2 000 až 2 500 očkovaní, toto je odhadovaná kapacita tohto priestoru,“ uviedol Szalay a dodal, že vakcína je bezpečná a kvalitná a týždennú dodávku od ministerstva vedia použiť v priebehu dvoch dní.

Na Slovensku sa látka od AstraZenecy podáva v dvoch dávkach, medzi ktorými by malo uplynúť 10 týždňov. Záujemcom o očkovanie Szalay poradil, aby si v prípade, že prídu na očkovanie, pripravili na nasledujúci deň skôr oddychový program. Po podaní vakcíny sa totiž môžu objaviť vedľajšie účinky spôsobujúce horúčku, prípadne bolesti hlavy či kĺbov.

V centre sa bude očkovať vždy od 8.00 h do 18.00 h a o klientov sa budú starať zdravotnícke tímy zložené z dvanástich lekárov, ktorým budú pomáhať zdravotné sestry.

Kraj aktuálne pracuje aj na vytvorení záložného zoznamu, ktorý by uprednostňoval chronicky chorých ľudí, ktorí podľa aktuálnej očkovacej stratégie ešte nemajú vzhľadom na svoj vek nárok na očkovanie. Takýchto pacientov by oslovovali s pozvánkou na očkovanie priamo ich zdravotné poisťovne, alebo kraj prostredníctvom svojho call centra. Podľa Szalaya chcú takto využiť takzvanú jedenástu dávku, ktorú vedia pri použití správnej striekačky dostať z ampuliek s očkovacou látkou od AstraZenecy. V prípade väčších dodávok vakcín vie kraj znásobiť kapacity očkovacieho centra a očkovať sedem dní v týždni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny